Zdražovanie hypoték čaká státisíce domácností. Analytici radia, ako sa pripraviť

Len pred niekoľkými dňami Európska centrálna banka (ECB) opäť zvýšila úrokové sadzby. Snaží sa tak bojovať proti inflácii. Ide o deviate zvýšenie, pričom rada guvernérov rozhodla o zvýšení o 0,25 percentuálneho bodu. Kľúčová úroková sadzba sa tak posunula na 4,25 percenta.

contemporary housing architecture, Petrzalka housing-estate at daybreak, Bratislava, the Capital of the Slovak Republic, Central Europe Petržalka. Foto: Profimedia.sk

Tieto čísla oprášili spomienky na globálnu finančnú krízu, keď sme podobné dianie sledovali na sklonku roka 2008. No a činil sa aj Federálny rezervný systém v USA, ktorý svoju hlavnú sadzbu zvýšil 26. júla na najvyššiu úroveň za posledných 22 rokov – 5,25 až 5,5 percenta.

Obdobie supernízkych či nulových sadzieb je teda už len spomienkou. Neustále stúpajúce úrokové sadzby zdražujú úvery. No a splácajúci to pocítia na vlastnej koži, niektorí viac, iní menej, ale končiace sa fixácie prinášajú a ešte len prinesú výrazné zmeny, predovšetkým na výške splátok hypoték.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.