Atmosféra letného kina. Filmová klasika, deka, pivo a vetrom zvlnené plátno.

Od teplých dní a nocí očakávame špecifické zážitky a to sa týka aj výberu filmov. Dôležitú úlohu hrá aj fenomén letného kina – tú správnu atmosféru filmovému zážitku dodávajú hviezdy na oblohe a komáre.

Letne kino Kuchajda 4 top Letné kino Kuchajda. Foto: FB letné kino Kuchajda

Je veľa zoznamov osvedčených letných hitov. V tom mojom nemôže chýbať obrovská postava Škopkovej a vlaku, ktorý v Hošticiach nezastavuje. Film Slunce, seno, jahody má potrebné atribúty – trocha nadsadenú, ale stále autentickú dedinskú letnú atmosféru, zapamätateľné postavy a hlášky, ktoré poznajú tisícky ľudí, čo im nebráni, aby si film pozreli znova a znova. Dá sa mu vyčítať príšerná hudba či čudný strih, ale jedno sa Zdeňkovi Troškovi uprieť nedá – kongeniálne spojenie hercov s amatérmi priamo z Hoštíc. Z filmu vyžaruje atmosféra radosti a hravosti. Letné komédie nemusia mať nejaký zmysluplný dej. Dojivosť kráv a banálna romanca Vencu a Blaženy nezaujmú, našu pozornosť zamestnajú skôr vtipy a hlášky. Som presvedčená, že spálňové dialógy Škopka a Škopkovej sú koncentrátom nejednej manželskej skúsenosti.

Chcete viac poézie? Vyššie filmárske remeslo? Čo takto Rozmarné leto, aj keď „poněkud nešťastné“. Tento film je opakom predchádzajúceho – klasická predloha, oscarový režisér Jiří Menzel, česká herecká elita. Jedno však spoločné majú – silnú atmosféru. Aj upršané leto môže byť magické a mať trocha tlmený, ale stále silný erotický náboj. (Jedna z dôležitých ingrediencií letného filmu.) Manželská erotika je za zenitom, inšpiráciu hľadá starnúci pár inde, ale hlavný hrdina s priateľmi je schopný svoju situáciu glosovať nádherným vančurovským jazykom. Poézia magickej chvíle, ktorú v nejakej podobe zažijeme všetci. Ďalší z  filmov, ktoré chcete vidieť znova a znova.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.