Čas na zmenu zdravotnej poisťovne sa kráti. Presvedčte sa, či máte ostať verní tej svojej

preventívna prehliadka zuby zubári pacienti bezplatná kontrola chrupu chrup poistenci zubná ambulancia Ilustračná fotografia. Foto: František Iván/TASR

Každoročne sa september okrem opätovného návratu detí do škôl a rodičov do kolotoča povinností s tým súvisiacich spája aj s možnosťou zmeniť zdravotnú poisťovňu. Okrem tej štátnej sú k dispozícii dve súkromné. Výber nie je jednoduchý, keďže ponúkané benefity sa líšia. V prvý augustový deň Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý je podľa zákona o zdravotných poisťovniach styčným orgánom pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia, dokonca upozornil na niekoľko nelichotivých faktov.

Audítori si posvietili „na niektoré skutočnosti v účtovných závierkach Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a poisťovne Dôvera, ktoré môžu v budúcnosti zmeniť pohľad na ich hospodársku situáciu,“ informuje hovorkyňa Úradu Monika Hudecová.

V poznámkach, ktoré sú súčasťou účtovnej závierky, štátna poisťovňa uviedla, že v dôsledku straty za minulý rok vo výške 154 miliónov eur jej vlastné imanie ku koncu decembra dosiahlo 41 miliónov eur, a to je iba 1 percento z odhadovaných výnosov za rok 2023. Podľa štátnej poisťovne „to znamená, že schopnosť absorbovať významné neistoty je kriticky nízka“.

Finančné riziká v podobe zvýšených výdavkov a znížených príjmov sa tak v tomto roku šplhajú celkovo na 230 miliónov eur. Preto poisťovňa deklarovala, že podnikne kroky na zmiernenie negatívnych účinkov. Pomôcť jej v tom môže jej jediný akcionár – rezort zdravotníctva. „Úrad v súvislosti s hospodárskymi ťažkosťami VšZP už upozornil, že ak sa neozdraví, je pripravený využiť krajnú možnosť a zaradiť VšZP pod nútenú správu,” dodáva Hudecová.

Odbornému oku neuniklo ani hospodárenie Dôvery, ktorá ku koncu účtovného obdobia vykázala znehodnotenie jej dlhodobého nehmotného majetku – poistného kmeňa – v celkovej výške 168,8 milióna eur. Pozornosť upútala aj skutočnosť, že jej vlani Úrad pre vybrané hospodárske subjekty ako správca dane udelil pokutu vo výške 3 milióny eur s vysvetlením, že si podľa jeho názoru poisťovňa nemala účtovať o poistnom kmeni ako o dlhodobom nehmotnom majetku. Audítor neopomenul ani fakt, že výsledok a dôsledky tejto žaloby môžu mať významný dosah na účtovnú závierku spoločnosti a závisia od budúcich rozhodnutí príslušných orgánov súdnej moci.

Úrad nevynechal ani tretieho hráča na trhu. Union si totiž neuložila účtovnú závierku po jej overení audítorom do verejnej časti registra účtovných závierok v predpísanej lehote. Taktiež v tejto lehote neuložila výročnú správu. O tomto bude teda úrad informovať nielen holandského akcionára spoločnosti, ale aj finančnú správu, Ministerstvo financií SR, ako aj audítorov spoločnosti, keďže to podľa neho vyvoláva otázky ohľadne možného rozvratu interných kontrol tejto poisťovne.

Každý si musí vybrať

Každý, kto má na Slovensku trvalý pobyt, však musí byť verejne zdravotne poistený. Netýka sa to len zákonom určených výnimiek. A tak občanovi neostáva iné, len si vybrať. Práve tu je dôležité zorientovať sa v spleti benefitov, ktoré jednotlivé inštitúcie ponúkajú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami