Kyjev sa hnevá: Matovič vtipkoval, že dá Rusom Zakarpatskú Ukrajinu

Igor Matoviè príchod na zasadnutie Ústredného krízového štábu Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Vzťahy Ukrajiny a Slovenska zažili v posledných hodinách menšie zemetrasenie. Dôvodom je vtip nášho predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý uviedol, že Rusku sľúbil za dva milióny dávok Sputniku V kúsok ukrajinského územia, ktoré nám v minulosti patrilo. Ukrajinský šéf diplomacie v reakcii premiérovi odkázal, že má darovať kus Slovenska. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa medzitým ospravedlnil.

Objem kontraktu na dovoz ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko vyvolal v niektorých kruhoch špekulácie o tom, že Moskva musela dostať za predaj očkovacej látky od slovenskej vlády aj inú protihodnotu než peniaze.

Premiér Igor Matovič na ne reagoval v utorok v Rádiu Expres. Ako mu je vlastné – vtipom. „Sľúbil som im Zakarpatskú Ukrajinu. Čo si asi myslíte, čo som im musel sľúbiť. Nesľúbil som im nič, nič odo mňa nechceli. Keď ma vo vláde opľuli, išiel som si svoje. Viete, niekedy zaberie možno čaro osobnosti,“ povedal.

Vraj je to poľutovaniahodné

Vzhľadom na katastrofálne vzťahy Ruska a Ukrajiny, ktoré utŕžili ranu predovšetkým po anexii Krymského polostrova v roku 2014, náš východný sused tento druh humoru neocenil. Práve naopak, poznámka rýchlo prerástla do medzinárodného škandálu.

Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška odovzdal na slovenskom ministerstve zahraničných vecí demarš (diplomatický protest) a Matovičov špás neocenil ani samotný šéf tamojšej diplomacie Dmytro Kuleba.

„Nech ich vymieňa za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že slovenský premiér svojimi nekorektnými vyjadreniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajinský minister ďakuje za podporu

„Ďakujem komentátorom zo Slovenska za slová podpory a solidarity s Ukrajinou,“ skonštatoval Kuleba krátko pred tým v slovenčine, pričom mal zrejme na mysli kritické stanoviská znejúce zo strany tunajších hlavných médií.

„Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto vyhlásenia predsedu slovenskej vlády, ktoré sa priamo týkajú územnej celistvosti Ukrajiny, kategoricky neprijateľné,“ citoval web Európska pravda zo stanoviska ukrajinského ministerstva a žiadal šéfa OĽaNO o ospravedlnenie.

Korčok: Bolo to nevhodné

Hoci Matovič zatiaľ nereagoval, v tejto veci ho už stihol zaskočiť minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Komunikoval som dnes s mojím ukrajinským partnerom, ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra SR Igora Matoviča na adresu Ukrajiny,“ napísal s tým, že záležitosť ho mrzí o to viac, že len pred pár dňami mali v Kyjeve „mimoriadne dobrý“ rozhovor o tom, ako ďalej rozvíjať vzájomné vzťahy.


Ďalšie články