Banky majú naozaj rekordný zisk. Bránia sa, že je pod priemerom okolitých krajín

Banky na slovenskom trhu bohatli najmä vďaka drahým hypotékam. A treba povedať, že za prvý polrok tohto roka išlo v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami o skutočne mimoriadne číslo. Zisk 25 bánk podľa aktuálnych údajov Národnej banky Slovenska (NBS) dosahuje viac ako 564 miliónov eur. Naposledy porovnateľne vysoký zisk dosiahli v roku 2011 – vtedy to bolo 431 miliónov eur.

Deò otvorených dverí v NBS Národná banka Slovenska. Foto: Martin Baumann/TASR

Tému nadmerného zisku otvoril cez víkend Boris Kollár. Chce, aby sa banky s vysokým ziskom „podelili“ a navrhol k tomu zorganizovať niečo ako okrúhly stôl. Dá sa očakávať, že banky jeho uvažovanie zdieľať nebudú. Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA), ktorá o výške zisku informovala koncom júla, zisk mimoriadny nie je. Dokonca ho v porovnaní s okolitými krajinami označili za podpriemerný. Vyššie zdaňovanie bánk bolo pritom tradičnou témou Smeru, Boris Kollár na svojom prístupe trvá a keďže sa blížia voľby, téma určite bude rezonovať.

Asociácia v reakcii na jeho návrh reagovala prostredníctvom jej hovorkyne Daniely Gilányi. Podľa jej vyjadrenia sa ako zástupca bankového sektora nenechá vtiahnuť do predvolebných kampaní jednotlivých politických strán. „V spolupráci s Ministerstvom financií SR a Národnou bankou Slovenska analyzuje a vyhodnocuje riziko neschopnosti splácania úverov na bývanie, ktoré je naďalej nízke,“ informovala s dôvetkom, že spolu s bankami je v prípade potreby pripravená poskytnúť návrh riešení pre dotknutých klientov bánk. „Závery a odporúčania vyplývajúce z týchto odborných diskusií budú prezentované širokej verejnosti už v najbližších dňoch,“ dodala.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami