Začína sa zápas o mimoriadne zdanenie bánk. Kollár chce fond pre ľudí, ktorí majú problém splácať zdražené hypotéky

Banky majú tento rok vyššie zisky. Za prvý polrok išlo o vyše 560 miliónov eur. Politici na čele s Borisom Kollárom sa chcú vrátiť k staršej téme Roberta Fica a banky zdaniť. Získané peniaze by mali pomôcť chrániť ľudí, ktorí majú problém splácať hypotéky. Bankám sa to nepozdáva.

Vláda ¼udovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu Foto: Jaroslav Novák/TASR

Situácia na trhu je zložitá. Na jednej strane sú zisky bánk za uplynulých šesť mesiacov, na strane druhej obavy z toho, čo je pred nami. Už nejaký čas rezonujú obavy, predovšetkým zo zvyšovania úrokových sadzieb a ich dosahu na dlžníkov. Vyššia úroková miera zvyšuje aj úroky na hypotékach, skokové navýšenie uvrhne mesačné splátky mnohých domácností do pásma drahšieho aj o stovku eur mesačne. Podľa ceny a lokality aj viac, inde menej.

Koľko z domácností sa kvôli tomu dostane pod tlak a nebudú schopní hypotéky splácať? To je otázka s viacerými neznámymi, dva mesiace pred voľbami, ale veľká téma aj pre voličov a strany.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.