Stagnácia na Rýne

Nemecká ekonomika nevzrástla počas posledného štvrťroka ani o desatinku percenta. Technicky vzaté je to zmena k lepšiemu, pretože v predošlých dvoch kvartáloch došlo dokonca k poklesu – recesii. Z hľadiska zvyšku Európy to však priaznivá správa nie je. Hoci mnoho európskych štátov – medzi nimi aj nepokojné Francúzsko, periférne Španielsko a silne zadlžené Grécko – počas jari hospodársky rástlo, stagnujúce Nemecko je trochu veľmi veľká „mŕtva váha“ na to, aby sa jeho problémy nejakou formou neprepísali aj do ekonomík iných európskych štátov.

351171703_1596478824176800_8853496193594769913_n Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: Facebook/BMWK- Christina Czybik

Skutočne zaujímavá otázka je hlavne tá, či ide o krátkodobý jav, alebo o prejav dlhodobého trendu. Nemecká ekonomika je silná, ale nikto na svete nie je taký silný, aby uniesol úplne čokoľvek, a Nemci už toho nesú na chrbte veľa. Demografický vývoj štátu je nepriaznivý: krajina bola jedna z prvých v Európe, kde pôrodnosť poklesla pod dve deti na ženu (roku 1971, teda o dvanásť rokov skôr ako v Českej republike). Značnú časť mladej generácie tvoria utečenci z moslimského sveta či Afriky, ktorých dosiahnuté vzdelanie i znalosti nemčiny sú nedostatočné na to, aby mohli zastávať pracovné miesta vysnívaných „doktorov a inžinierov“.

Pritiahnuť do Nemecka skutočne kvalifikované pracovné sily z iných kontinentov je zase mimoriadne ťažká úloha v konkurencii krajín ako Austrália a USA, kde sa hovorí po anglicky a ktoré majú dlhú inštitucionálnu tradíciu „vyzobávania talentov“ zo zvyšku sveta. Nemecká byrokracia utrpela značné rany počas druhej svetovej vojny, keď zhorelo mnoho archívov, ale za osemdesiat rokov mieru, ktoré odvtedy uplynuli, sa opäť rozbujnela a začala upchávať tepny nemeckej ekonomiky nekonečným papierovým povlakom. Nemecký daňový systém patrí k najzložitejším na svete. Stávka na lacný ruský plyn, ktorý mal doplniť obnoviteľné zdroje, nevyšla z geopolitických dôvodov, a energie – kriticky dôležitý vstup pre priemysel – sú preto pomerne drahé.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.