Alarmujúca správa: Obľúbené jedlo z Ukrajiny, ktoré milujú deti aj dospelí, dostalo stopku

PREŠOV – Štátni potravinoví inšpektori sa zamerali na kontrolu potravín, ktoré sú dovážané na územie Slovenska z krajín mimo hraníc Európskej únie. Po preskúmaní zloženia kukuričnej krupice sa ukázalo, že potravina obsahovala toxíny v nepovolenom množstve.

predajňa interiér zákazníci Kontrolóri dali stopku produktu, ktorý obsahoval nebezpečnú baktériu. Ilustračné foto: Jaroslav Novák/TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky oznámila, že predmetný tovar nebol uvoľnený do režimu „voľný obeh“ a bol v celom dodanom množstve zlikvidovaný. Tým pádom sa ani len nedostal na pulty predajní.

V rámci cielenej kontroly potravín pri importe vykonali prešovskí regionálni kontrolóri vo veľkoobchodnom sklade v Ľuboticiach odber vzorky výrobku Kukuričná krupica. Ako píše portál presov.zoznam.sk, išlo o produkt od výrobcu LLC „Dacsa Bunge Ukraine” z mesta Demkivske na Ukrajine, s dátumom minimálnej trvanlivosti jún 2024.

Analyzovaná vzorka sa nezlučovala s Nariadením Komisie EÚ o maximálnych limitoch pre kontaminanty v potravinách. Konkrétne bolo zistené až dvojnásobné prekročenie maximálneho limitu mykotoxínu deoxynivalenolu. Ten sa predovšetkým vyskytuje v kukurici, jačmeni, či raži. Akútna toxicita je charakterizovaná črevnými problémami a zvracaním, uvádza Bedeker zdravia.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac