Rusko zdvojnásobilo rozpočet na obranu. Expert hovorí o šialene vysokej sume

Moskva rátala vo svojom tohtoročnom rozpočte s výdavkami na úrovni zhruba 29 biliónov rubľov, na zbrojenie malo ísť necelých päť. Už za prvý polrok však výdavky na armádu, pravdepodobne spojené najmä s vojnou na Ukrajine, túto čiastku presiahli. Kremeľ preto obranný rozpočet pre rok 2023 navýšil. Tretina štátnych výdavkov tak bude investovaná do ozbrojených síl.

profimedia-0788547167 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo vojenskej továrni v Tatarstane. Foto: Profimedia

Pred piatimi dňami agentúra Reuters zverejnila správu, v ktorej informovala, že Rusko takmer zdvojnásobilo svoj cieľový objem výdavkov na obranu na rok 2023. Kremeľ avizoval, že chce minúť 9,7 bilióna rubľov, čo je tretina všetkých verejných výdavkov štátu.

Navýšenie plánovaných výdavkov prichádza v čase, keď už za prvých 6 mesiacov roka bola o 0,6 bilióna rubľov prekročená cieľová suma, ktorá počítala s celkovými celoročnými výdavkami na zbrojenie v hodnote 4,98 bilióna rubľov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.