7 dní v kocke: Malá policajná vzbura vyrástla. A dobehla prezidentku

Zuzana Èaputová vymenuje úradnícku vládu Zuzana Čaputová. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o údere NAKA na policajnú inšpekciu, ktorá mala v najbližších týždňoch uzavrieť vyšetrovanie čurillovcov a navrhnúť obžalobu; o bezradnosti Čaputovej vlády, ktorú dobieha omyl so Šimkom; o tom, ako Ukrajinu pobúrili zakázané slová o NATO a nakoniec o sudkyni Záleskej, ktorá vôbec nepochopila, v čom je jej problém.

1. Jakobíni v akcii

Keď partia okolo Hamrana, trestne stíhaných čurillovcov a Lipšica odstrelila ministra vnútra Šimka, komentovali sme to ako malý policajný puč. Vzburu. Lebo je zvrátené, aby vedenie polície vydieralo vládu a odstránilo ministra. Len preto, že mal námietky, keď trestne stíhaný vyšetrovateľ Ďurka nastupoval do vedenia inšpekcie.

O mesiac neskôr malá policajná vzbura vyrástla. NAKA oprášila dva roky staré prípady a udrela na policajnú inšpekciu, respektíve na jej bývalých vyšetrovateľov, na vedenie SIS, na NBÚ. Dnes je už zrejmé, že Šimko musel padnúť preto, lebo NAKA od apríla plánovala rozsiahle útoky proti iným štátnym úradom. S intenzitou, ktorej by nijaký svojprávny minister vnútra netlieskal.

Dôvod, prečo NAKA rozohrala vabank a krátko pred voľbami reštartovala vojnu v polícii, je celkom prostý. Policajná inšpekcia mala koncom augusta uzavrieť vyšetrovanie čurillovcov z NAKA. Tí sú stíhaní pre podozrenia z manipulácií výpovedí svedkov. Očakávalo sa podanie obžaloby. A súdny proces.

Kauza mohla zasiahnuť aj Lipšicovu špeciálnu prokuratúru, ktorá úzko spolupracovala s vyšetrovateľmi NAKA.

Vo vedení polície rástla nervozita. A začali sa diať zvláštne veci. Trestne stíhaný vyšetrovateľ z Čurillovho tímu Ďurka nastúpil do vedenia inšpekcie, teda do úradu, ktorý pracuje na stíhaní čurillovcov. Krátko na to NAKA použila staršie prípady a dokumenty inšpekcie na odvetu. Udrela na bývalých vyšetrovateľov inšpekčného tímu Oblúk, ktorý stíhal čurillovcov. A popri tom aj na SIS, NBÚ, Gašpara či na expolicajta Stahla.

Policajný prezident Hamran sa pochválil, že vyšetrovatelia NAKA sa dostali k cennej nahrávke. Vraj dokazuje, ako inšpekcia, tajná služba, Žilinkova generálna prokuratúra a Fico pracujú na diskreditácii polície. Nahrávka zachytáva neformálny rozhovor expolicajta Romana Stahla a svedka Petra Petrova, ktorý spolupracoval s NAKA.

Stahl sa pokúšal presvedčiť Petrova, aby otočil a vypovedal proti Lipšicovi, Matovičovi a Mikulcovi. Spomínal aj to, že o stíhanie by sa potom mohla postarať inšpekcia a Žilinkova prokuratúra. A že počul o existencii nejakého čierneho fondu so sumou so siedmimi nulami, do ktorého údajne prispel aj Robert Fico.

Obsah prepisov v podaní NAKA a Hamrana vyzerá bombasticky. Ako odhalené sprisahanie temných síl okolo Žilinku, inšpekcie, Fica…

O niečo menej bombasticky však pôsobia samotné prepisy nahrávky (ktoré polícia neuvádza, pracovala len s parafrázami). Zachytávajú rozhovor, kde Stahl kdesi na káve s Petrovom rozpráva, čo všetko počul. Teda čo sa hovorí. Slovom, klebety z úst expolicajta, ktoré treba overiť.

Ak by vyšetrovatelia NAKA silné reči Stahla preverili, všetko by bolo v poriadku. Takéto vážne podozrenia – sprisahanie generálnej prokuratúry, inšpekcie, Fica a miliónové čierne fondy – treba okamžite overiť. A ak sa preukáže, že majú reálny základ, musí nasledovať vyšetrovanie (vyšetrovanie, nie divadlo). A trestné stíhanie.

NAKA však nič z toho neurobila. Vyšetrovateľ len voľne – a pomerne kreatívne – prerozprával prepisy nahrávky. Čiže reči Stahla. Policajný prezident to bez akéhokoľvek preverovania zverejnil. A nasledovali razie namierené proti inšpekcii, SIS, NBÚ.

Navyše, svedok Peter Petrov tvrdí, že nahrávky vyšetrovateľ použil nezákonne. Išlo vraj o jeho osobné záznamy rozhovoru so Stahlom, nie o policajné odpočúvanie schválené súdom. Mal ich v mobile. Vyšetrovateľom ich odovzdal už dávnejšie a v inej trestnej veci.

Okrem toho svedok Petrov priznal aj ďalšiu dôležitú vec. Tvrdí, že k prípadu Ezechiel 7 (v rámci ktorého zadržali Gašpara a Stahla) vypovedal už v roku 2021. Na policajnej inšpekcii. Kauza je teda stará dva roky.

Ak ju vyšetrovatelia NAKA vytiahli z klobúka krátko predtým, ako mala inšpekcia uzavrieť vyšetrovanie čurillovcov (a krátko pred voľbami), tak to smrdí presne tým, čo sa im vyčíta. Manipuláciami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami