Právny chaos na vnútre a v štáte v ôsmich bodoch

359529491_123622697449931_8838637179862601031_n Foto: Ľudovít Ódor Premiér/FB

Nebezpečenstvo súčasnej situácie spočíva v tom, že spoločnosť sa začína deliť na dva tábory, na nekritických podporovateľov a nekritických kritikov NAKA. Obe strany konfliktu majú v niečom pravdu, a zároveň z oboch strán zaznievajú aj falošné tóny. Spor si vyžaduje politické riešenie. Píše Vladimír Palko.

Po spustení akcie Rozuzlenie sa natíska týchto osem myšlienok.

Je to o „čurillovcoch“, nie o Ficovej korupcii

Akcia Rozuzlenie je reakciou Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na pokračujúce trestné stíhanie príslušníkov NAKA, tzv. čurillovcov. Včera začaté stíhania sú v podstate trestné stíhania osôb, ktoré sa mali podieľať na tom, že čurillovci sú trestne stíhaní. Zo skladby obvinených osôb vyplýva, že akcia Rozuzlenie nemá veľa spoločného s bojom proti korupcii z čias vlád Roberta Fica, i keď policajný prezident Hamran sa taký dojem pokúšal na tlačovej besede navodiť.

Obávam sa, že časť verejnosti nerozumie, že v tejto kauze sa nejde o zúčtovanie s korupciou spájanou s menom Fica a automaticky podporuje NAKA, hoci ide o čosi iné.

Čurillovci nemali byť trestne stíhaní

Pred jeden a pol rokom, potom, čo boli čurillovci obvinení a na dva týždne sa ocitli vo väzbe, som napísal, že by nemali byť trestne stíhaní. Tento názor stále mám.

To neznamená, že sa nedopúšťali neetickej činnosti. Na verejnosť preniklo nemálo informácií o neetickom spôsobe vzájomnej komunikácie, od ktorej sa vedenie polície a ministerstva vnútra malo verejne dištancovať, čo sa nestalo.

Považujem to za chybu vtedajšieho ministra vnútra Mikulca a policajného prezidenta Hamrana.

Z rovnakého dôvodu možno byť skeptický k včerajším obvineniam

Z rovnakých dôvodov, ako som bolo skeptický voči stíhaniu čurillovcov, však pochybujem o zmysluplnosti vznesených obvinení v terajšej akcii Rozuzlenie. Je to len ďalšia eskalácia vojny policajtov, kedy sa policajti z rôznych útvarov navzájom stíhajú. Dnes sú stále stíhaní i čurillovci a tí, čo sa mali podieľať na stíhaní čurillovcov.

Právo, vrátane trestného, nie je matematika. A možno predpokladať, že úlohu v tejto situácii už zohráva i ľudský faktor, napríklad dokázať svoju pravdu za každú cenu.

Neviem si predstaviť, ako by sa malo toto stíhanie dotiahnuť do úspešného konca. Dag Daniš označil tieto stíhania slovom jakobínstvo. Myslím, že nie neprávom.

Kde sa berie v NAKA ten pocit neomylnosti?

Skepsa zo včerajších obvinení je na mieste i preto, lebo máme už istú skúsenosť s touto garnitúrou NAKA, ktorá má pocit neomylnosti, a to i potom, keď sa preukážu jej omyly.

Uvediem príklad.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami