V Prešove môžete pohladkať a nakŕmiť exotické zvieratá

Medzinárodný cestujúci ZOO park ostane v Prešove desať dní a je nie každodennou atrakciou nielen pre najmenších. Vyše 60 zvierat využíva otvorené priestranstvo v blízkosti rieky Torysy a teší sa na pochúťky, ktoré pri vchode pripravuje riaditeľ kontaktnej zoologickej záhrady.

Na ľudí sa tešia slony, zebry, kengury a tuleň

Personál ZOO parku, ktorý v Prešove plánuje ostať do 27. augusta, je medzinárodný. Ako informoval jeho riaditeľ Tamas Faierverger, zamestnanci pochádzajú z Rakúska, Chorvátska, Maďarska a Rumunska. Sú súčasťou cirkusovej rodiny, ktorá existuje už päť alebo šesť generácií. „Boli sme už v celej Európe, v USA a Mexiku. V tejto časti Slovenska sme prvýkrát,“ prezradil šéf.

Koľko kíl potravy zožerie denne 60 živočíchov, ktoré v ZOO parku žijú povedať, presne nevie, no ide o mäso, ryby pre aligátory a tuleňa, seno, 100 kíl zeleniny plus stravu, ktorú im dávajú návštevníci. Samozrejme, ak by ich kŕmili čímkoľvek, zvieratá by na to rýchlo doplatili. Vitamínové bomby pripravuje do nádob priamo pri vchode do parku sám Tamas Faierverger so svojimi kolegami.

Podaj slonovi ruku a on ti podá chobot

Veľkou atrakciou sú prirodzene priateľské slony. Tamasa sme sa opýtali, či je niečo, na čo sú citlivé. „Sloni nemajú radi, ak ste k nim zlý. Ak ste k nim milí a dávate im jedlo, sú v pohode,“ povedal. Nasledujú cudzokrajné kozy, dromedáre a poníky. O lamách je známe, že „sympatie“ rady prejavujú opľúvaním. V osobitnom priestore sú umiestnené aligátory a krokodíly.

Zvieratká s potešením kŕmil Marek s mamkou, ktorí bývajú v Prešove. Z Košíc dorazili rodičia s malou Karolínkou. V ZOO parku sa im páčilo. Karolínku najviac potešil koník, ale nakŕmila aj slony a zebru. Emke sa zas veľmi pozdávala kengura. Vlastné zvieratko zatiaľ nemá, ale ak by si mohla vybrať, príbytok by poskytla kačičke.

Rodičia ocenili exotiku a možnosť zajazdiť si

Kubko do ZOO parku zavítal s ockom. „Veľmi zaujímavé sú slony a to, že sa dajú kŕmiť, pretože nie sú bežne v každej ZOO na Slovensku. Veľmi zaujímavé pre malé deti sú tiež krokodíly. Vo vode pláva tuleň, čo človek takisto nevidí každý deň. Deti si môžu zajazdiť na poníkovi,“ ocenil.

Kto sa ráno v ZOO parku budí ako prvý? „Ja!“ bez zaváhania zvolal riaditeľ „travelling ZOO parku“ Tamas Faierverger. Vstáva po piatej a kontroluje, či je všetko ako má byť a či už vstali zamestnanci, aby dali jedlo a pitie zvieratám a vyčistili priestory. ZOO park bude v Prešove na Sídlisku III. na ploche pri centre Astória do 27. augusta od 14:00 do 19:30 a cez víkendy už od 10:00 do 19:30.