Prečo vyhráva Spotify súboj o poslucháčov, aj keď hudobníkom platí málo

Photo Illustration Spotify, Brussels, Belgium - 15 Aug 2023 Spotify. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Hudobný priemysel v uplynulých desaťročiach prešiel turbulentnými zmenami. Moderné technológie umožňujú šírenie hudby nielen vo fyzickej, ale aj digitálnej podobe cez internet, čím sa stáva prakticky neobmedzene dostupnou.

Pre poslucháčov vyzerá situácia skutočne priaznivo. No začínajúci spevák či skupina sa môžu ocitnúť v ťažkej situácii, keď sa živobytie na základe tvorby stáva na dlhé obdobie nereálnou métou.

Pokiaľ chce človek podporiť obľúbeného umelca efektívnym spôsobom, stojí pred širokou paletou možných volieb a pre ich komplexnosť bude ťažké posúdiť, ktorá z nich predstavuje tú správnu.

Dominancia digitálnej formy

Najväčšiu moc nad šírením hudby majú v súčasnosti streamovacie platformy, ako Spotify, Apple Music a veľa menej známych spoločností, ktoré cez internet sprostredkúvajú skladby stovkám miliónov ľudí po celom svete.

Za najsilnejšieho hráča v poli hudobných služieb možno považovať práve Spotify. Keď po roku 2008 začalo prinášať nový prístup k počúvaniu hudby, predbehlo Apple, ktoré len s výrazným oneskorením a následnou dávkou kritiky spustilo Apple Music.

Pred nástupom streamovacích platforiem udával trend americký Apple. Prehrávač iPod sa stal synonymom pre moderný spôsob počúvania hudby. Kupovanie albumov a skladieb z iTunes tvorilo a tvorí nevyhnutnú súčasť používania. No trend sa zmenil a Apple na tróne vystriedal švédsky Spotify.

Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Do biznisu sa zapojili desiatky ďalších spoločností

Zatiaľ čo Spotify šancu prekročiť hranicu pol miliardy používateľov, z toho takmer polovicu s aktivovaným predplatným, počet predplatiteľov Apple Music len zľahka presahuje 100 miliónov.

Tretinu predplatiteľov Apple Music tvoria obyvatelia Spojených štátov amerických, kde sa úspech platformy spája s popularitou ostatných zariadení spoločnosti a ich ekosystému. USA zostávajú jediným trhom, kde Apple Music stále víťazí nad Spotify.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami