Biskup Schneider, tradicionalisti a potreba vyhnúť sa dvojakému metru KBS

Zrušiť podujatie tradicionalistov a zároveň nezasiahnuť proti liberálom v cirkvi môže spôsobiť to, čomu chcú biskupi predísť. Teda zbytočnému rozdeleniu. Tradície a dejiny cirkvi sú pritom dostatočne silné, aby sme sa vyhli dvojakému metru.

schneider-purple-ring Biskup Athanasius Schneider slúži ako pomocný biskup v Astane, v Kazachstane. Foto: Bishop Athanasius Schneider/YouTube

Katolícka cirkev na Slovensku žije v týchto dňoch návštevou Athanasiusa Schneidera, kazašského biskupa s nemeckými koreňmi, ktorý je radený k tradicionalistom. Ten mal začiatkom tohto týždňa prísť do Košíc a Trnavy pri príležitosti predstavenia jeho knihy Katolícka omša, ktorú vydalo Vydavateľstvo Chriastianitas. Niekoľko dní pred podujatím však Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska zverejnila stanovisko, v ktorom uvádza, že predseda episkopátu arcibiskup Bernard Bober napísal biskupovi Schneiderovi list, v ktorom píše, že jeho návšteva nie je „užitočná ani žiaduca“.

V správe sa uvádzajú, v podstate, dva dôvody. Prvým je, že Schneiderova návšteva nebola dopredu riadne ohlásená. Druhým, že Schneider sa stavia proti podávaniu eucharistie na ruku. Podujatie by podľa predsedu KBS mohlo viesť k „rozdeľovaniu slovenských veriacich“ a „vniesť do chrámov nepokoj“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.