Väčšina firiem zápasí s nedostatkom ľudí. Životopis pošlite, aj keď všetky podmienky nespĺňate

Už v júli bola známa polročná bilancia najväčšieho slovenského pracovného portálu Profesia.sk. Za šesť mesiacov uverejnil viac ako 163-tisíc ponúk práce, čo je historicky druhý najvyšší počet po vlaňajšku. Ide nepochybne o pozitívny signál pre ľudí, ktorí prácu hľadajú či chcú zmeniť. Inak však situáciu vnímajú zamestnávatelia. Ak sa nedostatok pracovníkov nebude riešiť, môže znamenať pre ekonomiku obrovský problém.

Manpower: Záujem zamestnávate¾ov o nových zamestnancov sa pre 2. štvrrok zvýšil Prezidentka Asociácie personálnych agentúr Slovenska Zuzana Rumiz upozornila na nedostatok pracovníkov. Zdroj: TASR / Pavel Neubauer

V auguste na to upozornila aj prezidentka Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) Zuzana Rumiz. „Približne 75 percent slovenských firiem nevie už dnes nájsť vhodnú pracovnú silu a očakáva sa, že problém s nedostatkom ľudí sa bude naďalej prehlbovať vo všetkých oblastiach,“ hovorí a dodáva, že s nedostatkom pracovnej sily zápasí Slovensko nielen pri vysoko kvalifikovaných špecialistoch.

Kritická situácia je aj pri pracovných miestach vo výrobnej sfére, ktoré sú na vzdelanie menej náročné. Podľa štatistík Profesie najviac ľudí hľadali firmy z odvetvia obchodu, no druhé a tretie miesto obsadili pozície vo výrobe a administratíve.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.