Prispela teológia oslobodenia k úpadku katolicizmu?

„Je nevyhnutné, aby Cirkev znovu zdôraznila Krista ako Kňaza, Pána a Majstra a neakcentovala len boj proti chudobe a klimatickej kríze,“ povedal na prezentácii svojej novej knihy katolícky teológ Clodovis Boff. Spolu so svojím známejším bratom Leoanardom patril do roku 2007 k významným predstaviteľom teológie oslobodenia.

Clodovis Boff. Zdroj: misericordia.org.br Clodovis Boff. Zdroj: misericordia.org.br

Dnes sa od nej stále jasnejšie dištancuje a odhaľuje jej nesprávnu paradigmu, ktorá sa prejavila po aplikovaní revolučného teologického názoru v praxi. Tak mala spôsobiť pokles relevantnosti katolicizmu najmä v krajine jej zrodu, v Brazílii. Nový pohľad i svoj postupný prerod opisuje člen rehole servítov Clodovis Boff spolu s pátrom Leonardom Raserom v najnovšej knihe Kríza katolíckej cirkvi a teológia oslobodenia. Je všeobecne známe, že kontroverzný teologický smer sa formoval v brazílskych miestnych komunitách v 60. rokoch 20. storočia s cieľom zlepšiť životné podmienky chudobných a vytvoriť im tak priestor pre pozitívne slobodné rozhodnutia v prospech kresťanskej viery.  

Bravó, konečne to niekto jasne pomenoval!


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.