Pápež zverejní aktualizovanú klimatickú encykliku 4. októbra

Pápež František v stredu oznámil, že aktualizované pokračovanie svojej encykliky o životnom prostredí z roku 2015 zverejní v októbri. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež (86) už tento mesiac spomenul, že píše druhú časť encykliky ‚Laudato si‘ (Buď pochválený). Neuviedol žiadne podrobnosti okrem toho, že sa v nej bude zaoberať „súčasnými záležitosťami“.

V encyklike v roku 2015 sa venoval klimatickej kríze a vinu sa globálne otepľovanie prisúdil ľudstvu. Dokument ovplyvnil aj klimatické rozhovory OSN v Paríži, ktoré sa konali neskôr v tom roku a viedlu k prelomovým záväzkom krajín v ochrane klímy.

Pápež v stredu na pravidelnej týždňovej audiencii vo Vatikáne uviedol 4. október ako dátum zverejnenia novej verzie encykliky – len niekoľko týždňov pred ďalším kolom klimatických rozhovorov OSN známych ako COP28 v Spojených arabských emirátoch (SAE) v novembri a decembri.

„V tento dátum zamýšľam zverejniť výzvu, druhé ‚Laudato si‘,“ povedal František. „Spojme sa s našimi kresťanskými bratmi a sestrami a spoločne chráňme tvorstvo ako dar od Stvoriteľa. Je nutné stáť pri obetiach environmentálnej a klimatickej nespravodlivosti, a zároveň sa snažiť o ukončenie nezmyselnej vojny proti nášmu spoločnému domovu, ktorá je strašnou svetovou vojnou,“ dodal pápež.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni tento mesiac informoval, že dokument sa bude zameriavať predovšetkým na nedávne prejavy extrémneho počasia a katastrofy po celom svete.

V encyklike z roku 2015 venovanej „starostlivosti o náš spoločný dom“, pápež pochádzajúci z Argentíny vyzval svet, aby „podnikol urýchlenú a jednotnú akciu“ na ochranu Zeme, inak zmena klímy zničí našu planétu.

Sťažoval sa aj na slabé reakcie politikov a argumentoval, že bohaté krajiny musia niesť zodpovednosť za vzniknuté problémy a financovať riešenie. Dokument ocenili klimatickí aktivisti a politici vrátane vtedajšieho prezidenta USA Baracka Obamu.

Práve 4. októbra sa končí kresťanské „Obdobie úcty k stvorenstvu“, ktoré sa začína 1. septembra Svetovým dňom modlitby za stvorenstvo.

(tasr)