Nehnuteľnosti zlacneli, nové viac ako tie existujúce. Oplatí sa vyčkávať s ich kúpou?

Inzerát na portáli Nehnuteľnosti.sk ponúkajúci rodinný domček v Modre za 410-tisíc eur upútal pred niekoľkými dňami viacero diskutujúcich na sociálnej sieti. „Nie je chyba v tej cene?“ pýta sa Anna v komentári pod statusom. A prispeli aj iní, pričom suma sa im zdala privysoká. Spomínaný portál však aktuálne inzeruje v lokalite 13 nehnuteľností a cenové rozpätie je naozaj široké. No na prvý pohľad nekorešponduje so zverejneným znížením cien nehnuteľností, ktoré v posledný augustový deň oznámil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska v Mlynskej doline Pohľad na sídlisko Dlhé diely v Bratislave. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Prednedávnom sa pritom v súvislosti s vývojom cien nehnuteľností na Slovensku ozývali aj hlasy, ktoré nadhodili tému realitnej bubliny. Po enormnom zvyšovaní cien podľa posledných štatistík centrálnej banky tento trh výrazne pribrzdil, pričom aktuálna správa Štatistického úradu z konca augusta už deklaruje zlacnenie nehnuteľností po deviatich rokoch nepretržitého rastu. Zdá sa však, že kupujúci nebojujú len so sprísnenými podmienkami hypotekárnych úverov a ich vyššími sadzbami, ale aj s pocitom, že sa ceny ich vysnívaného bývania stále pohybujú príliš vysoko.

A majú pravdu, keďže podľa štatistického úradu boli v dlhodobom porovnaní s priemerom roka 2010 aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 78 percent, hoci medziročný pokles realizačných cien určených na bývanie vyčíslili na 3,9 percenta. „Zlacnenie zaznamenali obe sledované kategórie – ceny existujúcich nehnuteľností poklesli o 4,1 percenta a ceny nových nehnuteľnosti o 3,2 percenta,“ konštatuje úrad.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.