Študentský spolok pôsobiaci na Univerzite Komenského organizuje kurz striptízu pre „začiatočníctvo"

Študentský LGBT spolok pôsobiaci na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského zverejnil na sociálnych sieťach pozvánku na kurz „umenia zvádzania a odhaľovania sa”. Workshop, ktorý vedie zakladateľka Bratislava Burlesque, je určený pre „queer začiatočníctvo” a organizátori naznačujú, že finančné zdroje naň poskytla Európska únia.

burlesque Vľavo: propagačný materiál spolku Light. Vpravo: vedúca kurzu Lotta Love pri vystúpení. Zdroj: Instagram/Facebook

Rektorát Univerzity Komenského v Bratislave pre redakciu upresnil, že na organizácii spomínaného podujatia sa univerzita nepodieľala. Vedenie školy tiež dodalo, že o kurze Burlesque sa dozvedeli z médií. „Akcia nemá žiadne formálne prepojenie s Univerzitou Komenského ani s Filozofickou fakultou UK“, spresnil pre denník Štandard Anton Repka.

„Elementy tohto umenia používame ako nástroj na prácu so sebavedomím, sexualitou a kreativitou“, píše o Burlesque striptíze v propagačnom materiáli vedúca kurzu, ktorej umelecké meno je Lotta Love. Umelkyňa, ktorá si podľa vlastného vyjadrenia pre portál Refresher privyrába aj na mikroprostitučnom portáli OnlyFans, dodáva, že workshop je „určený pre úplné začiatočníctvo”. „Začiatočníctvo” je „rodovo neutrálny” výraz, ktorý kopíruje trend inkluzívneho jazyka na Univerzite Komenského a znamená „skupina začiatočníkov“.

Eseročka Bratislava Burlesque (BB) je firma, ktorú si v roku 2016 založila Šárka Nohelová. Podľa facebookovej stránky spoločnosti poskytuje BB niekoľko služieb. Okrem platených kurzov pre verejnosť ide o produkciu burlesque podujatí, ako aj zastupovanie jednotlivých „tanečníkov“, fotenie šteklivých obrázkov či rozlúčky so slobodou.

„Burlesque nie je striptíz, hoci to má k sebe blízko,“ vyjadrila sa Nohelová v roku 2020 pre Aktuality. O rok neskôr pefrormerka pre portál Refresher na otázku, ako ďaleko má burlesque od striptízu, odpovedala: „Podľa mňa je to spojenie úplne legitímne. Celý názov burlesky je burlesque striptíz a hlavná pointa burlesky je, že performerka sa vyzlieka. Takže keď nás niekto nazve striptérkami, je to v poriadku.“

Dodala, že označenie „striptérka“ pre ňu nie je hanlivé, pretože ide o prácu s telom. Rozdiel medzi Burlesque a striptízom je podľa nej v tom, že pri burleske má performerka „vždy bradavky a spodok zakryté“. 

V tom istom rozhovore však Nohelová svojmu tvrdeniu odporuje. O niekoľko odsekov vyššie umelkyňa popisuje vystúpenie Bratislava Burlesque, ktoré malo obsahovať úplnú nahotu. Išlo zároveň o performanciu proti zákazu interrupcií. „Bolo to do očí bijúce vystúpenie, na pódiu sme boli úplne nahé. Moja kamarátka Ivinitty prišla nahá, vyzliekla z kostýmu aj mňa a navzájom sme sa ostriekali červenými sprejmi. Pri tom sme kričali: ,Moje telo!’ a publikum kričalo: ,Moja voľba!’“

Či bude s nahotou pracovať aj kurz „Queerlesque“, ktorý Lotta Love usporadúva 6. septembra so študentským LGBT spolkom Light, nie je z popisu podujatia zrejmé. Organizátorka účastníkom odporúča priniesť si „oblečenie, v ktorom sa budeš cítiť sexy a zároveň je pohodlné na pohyb“. Popis k podujatiu zároveň nespresňuje, či sa ho môžu zúčastniť aj osoby mladšie ako 18 rokov.

Denník Štandard o študentskom spolku Light, ktorý pôsobí na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, písal už niekoľkokrát. V marci 2023 sme priniesli informáciu o Kvír festivale, ktorý tento spolok organizoval na Filozofickej fakulte. Jeho súčasťou bola aj výstava fotografií z fetišistického vystúpenia.

Afterparty festivalu v bratislavskom klube s názvom Kulturák tiež obsahovala predstavenia, kde muži a ženy oblečení vo fetišistickom oblečení predvádzali scény inšpirované sadomasochistickými praktikami.

V propagačných materiáloch ku Kvír festivalu aj ku kurzu Burlesque striptízu spolok Light naznačuje, že na obe podujatia čerpal zdroje z Európskej únie. Podľa webstránky spolku išlo o zdroje z Európskeho zboru solidarity. Ten na Slovensku administruje príspevková organizácia ministerstva školstva s názvom Iuventa.

Zoznam projektov, ktoré Iuventa podporila v roku 2022

Iuventa v roku 2022 poskytla spolku Light na projekt Za rovnejšiu UKčku 6 888 eur. V popise projektu stojí, že jeho „cieľom a obsahom je podpora rovnakých príležitostí pre LGBT+ študentov a zamestnancov Univerzity Komenského v Bratislave“. Iuventu, rovnako ako vedenie Filozofickej fakulty, sme požiadali o stanovisko.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac