Eritrejčania sa v Nórsku bili tyčami a dlažobnými kockami. Úplne neprijateľné, reaguje premiér

Turbulentná vnútropolitická situácia v africkej Eritrey sa premieta aj do ulíc mnohých európskych miest. Cez víkend sa muži z tejto krajiny pobili aj v Nórsku. Upokojiť dav desiatok až stoviek ľudí trvalo poriadkovým zložkám celé hodiny.

Snímka obrazovky 2023-09-05 151136 Foto: reprofoto Twitter

Jednou z hlavných tém v Nórsku sa v uplynulé dni stala bitka migrantov v druhom najväčšom tamojšom meste Bergen. Cudzinci pôvodom z Eritrey na seba v sobotu za bieleho dňa na tamojšom námestí útočili tyčami, dlažobnými kockami či sklenenými fľašami.

„Toto je úplne neprijateľné,“ komentoval nepokoje premiér Jonas Gahr Støre. „V Nórsku nič také nepripustíme,“ dodal. Odsúdil aj útoky na políciu, ktorá na zverejnenom videozázname pôsobí, ako by si so vzniknutou, a na túto krajinu veľmi netypickou situáciou, nevedela poradiť.

O štvrtej hodine po obede získala polícia nad situáciou kontrolu, no o šiestej znovu došlo k bitkám, pričom v blízkosti centra Bergenu sa stále nachádzalo približne dvesto demonštrantov. Asi o desiatej večer všetkých migrantov z oblasti vyhnali. Definitívnu bodku za násilnosťami dali až privolaní ťažkoodenci. Násilnosti trvali šesť hodín.

Príčinou nepokojov boli nezhody súvisiace s vnútropolitickou situáciou v tejto africkej krajine. V sobotu večer si Eritrejské združenie v Hordalande [územnosprávna jednotka v juhozápadnom Nórsku, pozn. red.] pripomínala začiatok oslobodzovacej vojny proti Etiópii. Práve táto udalosť bola pozadím nepokojov.

V súvislosti s incidentom obvinili jednu osobu z útoku na policajta a ďalšie dve predviedli z dôvodu neplnenia príkazov polície. Správu priniesli nórske noviny Verdens Gang (VG).

Ostré fyzické konflikty medzi Eritrejčanmi (nielen) v Európe sa v poslednom čase stali samozrejmosťou. Len minulý mesiac sa podobná bitka odohrala počas eritrejského festivalu vo Švédsku a mala za následok vyše 50 zranených.

V rovnaký deň sa Eritrejčania pobili aj v dvoch mestách vo Švajčiarsku, v Opfikone a Oberuzwile. Aj v tomto prípade museli podľa webu Swiss Info zasahovať poriadkové zložky.

V sobotu zažil asi najhoršie násilie medzi prívržencami eritrejskej vlády a protivládnymi demonštrantmi Izrael, pričom polícia v Tel Avive sa uchýlila k použitiu ostrej munície. Zranenia utrpelo viac ako 150 demonštrantov.

Takéto násilie je bežné aj v Nemecku, pričom každý rok na eritrejskom festivale dochádza k masovým nepokojom. V tomto roku bolo počas pouličných bitiek zatknutých 131 ľudí a zranenia utrpelo až 26 policajtov.

Aktuálna vlna nepokojov pramení z dlhodobého konfliktu medzi priaznivcami a odporcami eritrejského prezidenta Isaiasa Afwerkiho. Politik a bývalý partizán vládne v krajine od získania samostatnosti v roku 1993 ako diktátor a de facto je zdrojom všetkej moci. Eritrea nemá voľby, ústavu a ani parlament. Miera slobody v tomto štáte patrí k najnižším na svete.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok