Ukrajinský vojak o protiofenzíve: Až deväťdesiat percent mužov zomrie, som na to pripravený

371912833_3418987438351608_8547800141688416866_n Ukrajinskí vojaci, ilustračný obrázok. Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Až deväťdesiat percent vojakov zapojených do ukrajinskej protiofenzívy zomrie. Aj tak znejú svedectvá priamych účastníkov bojov. Zdravotníci, ktorí odvážajú z línie kontaktu ranených ukrajinských vojakov, tvrdia, že stratili schopnosť cítiť strach. Aj to je daň za oslobodzovanie ukrajinského územia.

Štandard v utorok informoval o tom, že Ukrajine sa v rámci protiofenzívy proti ruským okupačným jednotkám podľa viacerých zdrojov podarilo dostať hlbšie cez hlavné obranné línie v Záporožskej oblasti. Hoci presná miera prielomu ostáva otázna, aj v tomto prípade platí, že akýkoľvek ukrajinský postup je vykúpený množstvom krvi.

Prečo sa namiesto vrakovísk vojenskej techniky plnia skôr hroby a čo o postupe v tejto lokalite hovoria muži priamo na najvyťaženejšej časti frontu?

S cieľom urýchliť postup a obmedziť straty na minimum Ukrajina pôvodne vkladala veľké nádeje do obrnených formácií vycvičených a vybavených Západom. Platí to aj pre 47. mechanizovanú brigádu trénovanú v Nemecku, ktorá v tejto oblasti operuje za pomoci obrnených bojových vozidiel Bradley a tankov Leopard.

Ako pripomenul britský denník Times, 47. brigáda bola vychvaľovaná ukrajinskými a západnými médiami ešte pred samotným začiatkom protiofenzívy. A to aj napriek tomu, že jej chýbala letecká podpora, ktorá je kľúčová pre vojenskú doktrínu NATO.

Obavy sa napokon naplnili a táto formácia utrpela ťažké straty, len čo sa dostala do čela útoku v južnej časti frontu pri obci Robotyne. Nielen pre absenciu leteckej podpory, ale aj v dôsledku hustoty mínových polí ostávali jej vozidlá nehybné a ničené nielen mínami, ale aj delostrelectvom, v ktorom má Rusko značnú prevahu. Brigáda sa tak pohla asi iba o 13 kilometrov za 15 týždňov.

Ukrajinskí vojaci pracujú na tanku Leopard 1 A5 počas návštevy nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa a jeho dánskeho kolegu Troelsa Lunda Poulsena vo vojenskom areáli Bundeswehru v nemeckom Klietzi 5. mája 2023. Foto: TASR/AP

V tme a po vlastných

V protiofenzíve následkom toho hrubú silu vystriedala, respektíve doplnila mravčia práca. Väčšiu zodpovednosť za oslobodenie územia zrazu dostali pešie jednotky, ktoré majú za úlohu pod rúškom tmy kľučkovať medzi mínovými poľami a čistiť ruské zákopy.

Jednu z takýchto skupín predstavuje aj prápor Skala, ktorý má na starosti ťaženie južne od Robotyne. „Bradley a Leopardy sú skvelé, kým nenarazia na mínu a nemôžu sa pohnúť a nie sú zadusené ruským delostrelectvom,“ povedal 23-ročný člen tohto práporu s prezývkou Bojec.

„Ak chcete bojovať a zostať na tomto mieste efektívny, musíte bežať za smrťou, nie nechať smrť bežať za vami,“ povedal Bojec. „Som pripravený zomrieť len preto, že musím,“ dodal mladík.

Bojecova jednotka už stratila 25 percent svojej pôvodnej sily, odkedy sa v júli zapojila do protiofenzívnych operácií okolo osi smerom na Robotyne, lebo očakávaná dĺžka života týchto útočných jednotiek je najkratšia na fronte. „Deväťdesiat percent chlapov tu zomrie tiež,“ pokračoval Bojec.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, kráčajú v Uličke hrdinov na cintoríne v Kyjeve v stredu 6. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Jedna z formácií vraj stratila tri Leopardy za deň

Situácia nie je priaznivejšia ani v iných častiach frontu, aspoň podľa reportáže americkej televízie ABC News. Tá v polovici augusta uskutočnila rozhovor s dvomi americkými veteránmi, ktorí sa prihlásili do bojov na Ukrajine. Tí situáciu opísali ako veľmi ťažkú.

Jeden z mužov, bývalý vojak z Texasu, ktorý vystupuje pod volacím znakom Tango, povedal, že jeho jednotka „desiatok“ mužov zaznamenala „85 percent obetí“. Jednotka mala za úlohu zmocniť sa jednej z dedín pri Donecku.

Druhý veterán armády USA, ktorého volajú Zlatá rybka, povedal, že bolo okamžite zrejmé, že stoja proti „veľmi organizovanému odporu“ ruských jednotiek. „Bola to určite veľmi profesionálna sila, proti ktorej sme bojovali,“ povedal niekdajší vojak z Aljašky. 

Ďalší z vojakov pre ABC News pod podmienkou anonymity uviedol, že útočné operácie, na ktorých sa zúčastnil, boli neorganizované, pričom kritizoval niektoré taktické rozhodnutia. „Stratili sme tri Leopardy za jeden deň, pretože im povedali, aby išli vpred do mínového poľa,“ skonštatoval.

Vyše dvadsať mužov v „sanitke“ pre štyroch

Ako píše Times, boje sú také vážne, že tímy zdravotníkov pri 47. brigáde museli svoj personálny stav znížiť o polovicu, keďže sami prišli o množstvo ľudí pri zbere ranených na fronte.

Jeden z medicínskych tímov uviedol, že pri odvoze ranených mužov kapacitne nestíha ani technika. Zdravotníci s týmto cieľom používajú americké pásové obrnené transportéry M-113. „Technicky môžete v M-113 vyniesť štyroch zranených,“ povedal Taras, lekár pridružený k 47. mechanizovanej brigáde. „Jedného dňa v júli sme naskladali 24 zranených do jediného vozidla. Tie júlové dni boli najhoršie. Len sme hromadili obete,“ pokračoval v opise.

Taras ako príklad toho, čo zažívajú pri záchrane vojakov v prvej línii, spomenul situáciu, keď pred niekoľkými dňami dostal za úlohu dostať mŕtvych a zranených z vozidla Bradley, ktoré zasiahli novým ruským granátom.

„Priblížil som sa pešo tak blízko, ako som len mohol, a dostal som veliteľa z Bradleyho von. Prišiel o nohu, ale plameň ju zacelil, takže veľmi nekrvácal. Strelca sme von dostať nemohli, pretože jeho telo bolo zamotané v zničenej veži. Vodič mal odstrelenú hlavu a mysleli sme si, že môžeme dostať jeho telo preč, ale potom začalo ostreľovanie a museli sme ho tam nechať. Uprostred toho všetkého motor Bradleyho stále bežal. Takéto scény sú v našich životoch také bežné, že si myslím, že sme stratili schopnosť cítiť strach,“ priznal.

„Keď počujem o ľuďoch, ktorí sedia na pohovkách doma alebo niekde inde, ako hovoria: ‚Ach, ukrajinská armáda má teraz Bradley a Leopardy, ukážu Rusom,‘ chytil som si hlavu do dlaní,“ povedal Bojec. „A prajem si len to, aby sem mohli prísť a vidieť realitu nášho boja,“ dodal.

Podľa Šojgua pri ofenzíve padlo 66-tisíc vojakov

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že Ukrajina od začiatku svojej protiofenzívy stratila viac než 66-tisíc vojakov. Kyjev podľa jeho slov počas úsilia získať späť od Ruska svoje územie prišiel aj o približne 7 600 zbraňových systémov. Kyjev podľa Šojgua svoje ciele nedosiahol a za tri mesiace trvania protiofenzívy zaznamenal len malé územné zisky. Tieto tvrdenia však nie je možné nezávisle overiť.

„Ukrajina nikdy nezverejňuje čísla svojich strát vo vojne proti Rusku. Zdá sa však, že počas troch mesiacov od spustenia ich protiofenzívy došlo k prudkému nárastu obetí,“ všimla si zároveň v pondelok televízia CBS News.

Súčasná opotrebovávacia fáza vojny s obrovským počtom obetí za cenu malých územných ziskov hrá do karát Rusom. A to už len pre veľkosť populácie. Situácia je pre nich priaznivejšia ešte viac, ako hovoria oficiálne údaje.

Podľa nich pred vojnou v Rusku (aj s Krymom) žilo zhruba 145 miliónov ľudí, zatiaľ čo na Ukrajine približne 40 miliónov. Rusko by tak malo v populácii prevahu zhruba tri a pol k jednej. Lenže milióny Ukrajincov po vojne utiekli z krajiny (z toho tri milióny do Ruska) a ďalšie milióny žijú na okupovaných územiach. Podľa amerického profesora Johna Mearsheimera preto môže byť skutočný populačný pomer až päť ku jednej v prospech Ruska.

Obrnené vozidlo typu Bradley. Foto: Wikipedia

Jedno vraví Putin, druhé Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zdôraznil, že protiofenzíva jeho armády napreduje. „Ukrajinské sily postupujú dopredu. Napriek všetkému a bez ohľadu na to, čo kto hovorí. Napredujeme a to je najdôležitejšie. Sme v pohybe,“ napísal Zelenskyj na platforme Telegram.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok naproti tomu vyhlásil, že protiofenzíva je neúspešná. Putin očakáva, že tento stav na fronte bude pokračovať. „Pokiaľ ide o zablokovanú protiofenzívu: nejde o to, že by sa zastavila, je to neúspech,“ tvrdil na tlačovej konferencii s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ruský vodca na margo vývoja na frontoch Ukrajiny a jeho hodnotenia podotkol, že podľa neho to „aspoň dnes tak vyzerá“. „Uvidíme, čo bude ďalej. Dúfam, že to tak bude aj naďalej,“ doplnil.


Ďalšie články