Protest Matice slovenskej pred DPOH sa niesol v znamení provokácií a agresivity progresívnych aktivistov

Protest proti aktuálnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava Na snímke účastníci počas protestu proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu 6. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Demonštráciu proti novej vizuálnej identite Divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave (DPOH), ktorá sa konala priamo pred divadlom, narušila Antifa a niekoľko aktivistov s dúhovými vlajkami. Pri konflikte Antify s účastníkmi demonštrácie došlo k násiliu, keď progresívny aktivista Mihály fyzicky napadol staršieho muža. 

Na protest, ktorý zvolala Matica slovenská ako výraz nesúhlasu s kontroverzným vizuálom obsahujúcim dúhovú a ukrajinskú vlajku, preškrtnutý dvojkríž a oddelenú hlavu sochy Hviezdoslava, prišlo odhadom 400 ľudí. Zúčastnili sa aj politici. Na demonštráciu prišli Dušan Jarjabek (Smer), Tomáš Taraba (SNS), Romana Tabák či Milan Uhrík (Republika) a poslanci strany Sme rodina.

Demonštrácia sa konala na relatívne úzkej Laurinskej ulici a priestor pred DPOH nebol vyhradený na protest matičiarov. Okoloidúci sa preto miešali s protestujúcimi, ale prichádzalo aj k stretom skupín, ktoré stáli na opačnej ideologickej strane. 

Na budove divadla na demonštrantov čakal dúhový plagát a dúhový transparent. Cez prednú fasádu pod názvom divadla visel transparent obsahujúci slová „Láska je láska“ spolu s transgender vlajkou, zboku budovy zasa známy plagát s dúhou ohlasujúci, že „láska zvíťazí“. Dúhové vlajky pribudli aj na oknách Slovenského národného strediska pre ľudské práva. K predchádzajúcej dúhovej a ukrajinskej vlajke pridali zamestnanci SNSLP transgender a rómsku a pribudla aj vlajka s logom OSN.

Ešte kým sa demonštrácia oficiálne začala, k davu sa pridala žena držiaca transparent s nápisom „stojím za DPOH, stojím za kultúrou“. Na opačnej strane ceduľky bolo napísané „buďme k sebe tolerantní“ a „nežerme sa“. Hoci polícia stála opodiaľ, osamelú protidemonštrantku od protestu neoddelila. Tá ostala stáť na mieste až do konca demonštrácie, hoci zažívala aj slovné útoky a pokusy prekryť jej transparent vlajkami Matice slovenskej.

Pred príhovormi zaznela z reproduktorov slovenská hymna. „Dovoľte mi privítať všetkých na tomto občianskom proteste, na ktorom chceme pokojnou formou vyjadriť nespokojnosť s aktuálnou reklamnou kampaňou Divadla Pavla Országha Hviezdoslava na novú divadelnú sezónu, ktorá okrem iného hrubo dehonestuje jedného z najvýznamnejších predsedov Matice slovenskej Pavla Országha Hviezdoslava,“ privítal účastníkov protestu riaditeľ Domu Matice slovenskej Peter Schvantner. Následne predniesol Jozef Šimonovič báseň Som Slovan z pera P. O. Hviezdoslava.

Demonštráciu sa v tom momente pokúsili narušiť aktivisti z Antify, ktorí si pred DPOH priviezli pojazdný zvukový systém. Z reproduktorov nahlas púšťali zremixovanú nahrávku českých hereckých legiend Voskovca a Wericha, ktorá sa na internete dá nájsť pod názvom Zabte jednoho fašistu. “Když fedrujete očistu, zabte jednoho fašistu. Když už jsem u tý očisty, zabte radši dva fašisty. Když potkáš fašisty tři, tak je natři všechny tři,“ stojí okrem iného v texte nahrávky. Protidemonštranti pritom dávali celý čas najavo, že za fašistov považujú práve účastníkov protestu Matice, ktorým týmto spôsobom nadávali.

Na mieste, kam si Antifa priviezli soundsystém, došlo k potýčke s účastníkmi protestu. Po bližšie nešpecifikovanej slovnej roztržke progresívny aktivista Robert Mihály vyrazil staršiemu mužovi z ruky mobilný telefón. Ten mu v reakcii na tento útok vlepil facku. Mihály vzápätí dvakrát po sebe udrel staršieho muža do oblasti hlavy. Polícia vzápätí protestujúcich od antidemonštrantov oddelila a prikázala Antifa aktivistom opustiť miesto protestu. 

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper na pokusy prerušiť demonštráciu zareagoval v príhovore. „Dovoľte, aby som na úvod zareagoval na vystúpenie tazvaných kultúrnikov a demokratov, ktorí na začiatku prerušovali báseň barda slovenskej poézie, nominanta na Nobelovu cenu za mier za zbierku Krvavé sonety,“ povedal. 

Ďalší pokus narušiť demonštráciu sa odohral práve počas príhovoru predsedu Matice. Neznámy muž a žena uprostred davu vytiahli a rozprestreli dúhovú vlajku. Účastník protestu sa ju druhému mužovi následne pokúsil vytrhnúť z ruky. Niekoľko sekúnd sa o vlajku naťahovali, až kým antidemonštranta neodviedla polícia ďalej od davu. 

Približne dvadsať metrov od protestu sa v nadväznosti na to vytvorila skupinka antidemonštrantov, ktorí zväčša v tichosti stáli a držali ukrajinské a dúhové vlajky. 

„Matica nepopiera ľudské práva menšín, takisto ako väčšiny občanov Slovenskej republiky,“ pokračoval v príhovore Marián Gešper. „Boli sme prvou inštitúciou, ktorá budovala občiansku spoločnosť a zjednocovala občanov bez ohľadu na národnosť, ideológiu alebo náboženské vyznanie. Myslím, že aj iné inštitúcie, ktoré sú platené z verejných zdrojov, by to tak mali robiť,“ dodal. Predseda Matice ďalej vyjadril nádej, že vedenie DPOH vykoná nápravu. 

Konkrétne požiadavky Matice smerom k DPOH následne predniesol správca Matice slovenskej Maroš Smolec. „Matica slovenská vyzýva riaditeľku DPOH na okamžité stiahnutie reklamnej kampane, v ktorej dehonestuje jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov, ktorý bol navrhnutý na Nobelovu cenu,“ povedal Smolec. Kampaň DPOH zároveň nazval „politickou kampaňou“. „Kto na Slovensku vedie kultúrne vojny? Matica slovenská to nie je,“ dodal Smolec v reakcii na „agresívne“ statusy a komentáre na sociálnych sieťach, ktoré podľa neho ľudia adresovali Matici slovenskej po zvolaní protestu pred DPOH. Po správcovi Matice slovenskej vystúpili s príhovorom ešte kulturológ Lukáš Perný a výtvarný teoretik Ladislav Skrak, ktorý sa vyjadril k umeleckej kvalite nového vizuálu DPOH.

Po skončení protestu trvalo ešte približne pol hodiny, kým sa dav rozpŕchol. Účastníci protestu pred divadlom živo diskutovali, zatiaľ čo antidemonštrátori s dúhovými a ukrajinskými vlajkami stáli opodiaľ. Tí z demonštrujúcich, ktorí z protestu odchádzali smerom dovnútra Starého Mesta, museli prejsť okolo nich. Aktivisti s dúhovými vlajkami pritom pokrikovali na účastníkov protestu, no tí ich tiež nešetrili. „Vaše dôchodky idú aj z našich daní,“ volal jeden z dúhových antidemonštrantov na staršiu paniu, ktorá sa vracala z protestu. 

Po skončení demonštrácie sa na sociálnej sieti objavilo video, na ktorom progresívny aktivista Robert Mihály agresívne strká do ďalšieho staršieho muža. Vulgárne tiež priznáva, že na miesto prišiel provokovať. „Budeme provokovať fašistické h*vná vždy,“ hovorí na videu.

„Po dnešnom protestnom zhromaždení sa mi tzv. ‚dve tolerantné dámy‘ pokúsili ukradnúť slovenskú zástavu, ktorú som mal opretú pri stole v jednej z bočných kaviarní, kde sme si boli po akcii sadnúť s kolegyňou,“ napísal o incidente na sociálnej sieti Milan Vetrík. „Dobehol som ich pred divadlom DPOH a zástavu som im vytrhol. Potom prišiel tento ‚tolerantný mladík‘ a snažil sa vyprovokovať incident. Zlodejky si to ešte drzo nahrávali. Bola privolaná polícia a všetkých troch provokatérov zaevidovala.“ 

Účastníci počas protestu proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu 6. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Dana Vitálošová

Ďalšie články