Na chalanov som hrdý. Po takom výkone sme si zaslúžili body, uviedol tréner Calzona po tesnej prehre s Portugalskom

Slovenskí futbalisti prehrali v piatkovom zápase kvalifikácie ME 2024 s Portugalskom 0:1. O triumfe favorita J-skupiny rozhodol na Tehelnom poli v 43. minúte Bruno Fernandes.

Slovensko - Portugalsko Slovensko - Portugalsko. Foto TASR/Baumann

V tabuľke sú Portugalčania na čele s plným počtom 15 bodov a so skóre 15:0, druhé Slovensko a tretie Luxembursko, ktoré v piatok zdolalo Island 3:1, majú 10 bodov.

Jediný gól zápasu strelil v 43. minúte Bruno Fernandes po spolupráci s Bernardom Silvom. Slovákom sa síce podarilo ustrážiť hviezdneho Cristiana Ronalda, ale nevyužili šance a vyrovnať už nedokázali.

Slováci podali proti favoritovi sympatický výkon, vypracovali si viacero šancí, no v 43. nestačili na rýchlu akciu súpera, po ktorej rozhodol Fernandes. Stredopoliar Portugalska tak štýlovo oslávil svoje narodeniny.

Zverenci Francesca Calzonu nastúpia v ďalšom domácom zápase kvalifikácie v pondelok 11. septembra o 20.45 h proti Lichtenštajnsku. Na budúcoročný šampionát v Nemecku (14. júna – 14. júla) postúpia prvé dva tímy z každej z desiatich skupín.

Slováci mali úvodný výkop zápasu, ale už po 58 sekundách sa hostia dostali do veľkej šance, keď Vitinha dostal loptu z pravej strany do stredu šestnástky, ale jeho zakončeniu chýbala razancia. Favorit mal do tejto fázy loptu častejšie na kopačkách, ale 10. minúte sa po kombinácii Slovákov dostal k odrazenej lopte Kucka, no ľavačkou ju poslal ďaleko od brány.

Bližšie ku gólu mal vzápätí Polievka po centri Pekaríka, jeho pokus Costa zneškodnil. Výbornú pasáž slovenských hráčov zakončila šanca Schranza, ktorý si výborne spracoval loptu, ale zakončenie Haraslína skončilo na obrannom múre súpera.

Ofenzívny futbal pokračoval, vzápätí sa do dobrej pozície dostal Fernandes, tentoraz sa dobrým zákrokom prezentoval Dúbravka. Po polhodine hry zaujala rýchla akcia, keď sa Haraslín výborne presadil až do šestnástky, ale skončil na zemi.

V závere polčasu mohol výborný výkon Slovákov korunovať Haraslín po prihrávke Pekaríka, ale loptu poslal tesne vedľa brány. To, čo nevyšlo jemu, sa vzápätí podarilo Fernandesovi, ktorý po rýchlej akcii prekonal Dúbravku a poslal hostí do vedenia.

Po prestávke mali prvú šancu opäť Portugalčania, keď Cancelo postupoval sám až pred šestnástku, rozhodol sa zakončiť, ale slovenský brankár jeho pokus zneškodnil. Vyrovnať mohol Schranz v 56. minúte, keď sa po ľavej strane dostal pred brankára, ale jeho pokus skončil tesne vedľa.

Obaja tréneri potom poslali na trávnik čerstvých hráčov, o chvíľku na to sa oprel do lopty Ronaldo. Trafil však tesne vedľa. Slovenskí reprezentanti túžili vyrovnať, favoritovi stačili v tempe, najmä striedajúci Boženík oživil ofenzívu.

V 73. minúte mal blízko ku gólu Škriniar, ale hlavou tesne minul. Na opačnej strane zlikvidoval Dúbravka šancu Ronalda. V závere zápasu sa ešte snažil z priameho kopu presadiť Bénes, ale trafil len do múru.

J-skupina kval. ME 2024:
SLOVENSKO – Portugalsko 0:1 (0:1)
Gól: 43. Fernandes. Rozhodovali: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všetci Švéd.), ŽK: Schranz, Duda – Ronaldo, 21.473 divákov.
SLOVENSKO: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (75. Bénes), Lobotka (83. Hrošovský), Duda – Schranz (64. Suslov), Polievka (64. Boženík), Haraslín (83. Ďuriš)
Portugalsko: Costa – Dalot, Dias, A. Silva, Cancelo (62. Semedo) – B. Silva, Palhinha, Fernandes – Vitinha (63. Otavio), Ronaldo, Leao (63. Neto)

Calzona pochválil tím: Po takom výkone sme si zaslúžili body

Slovenskí futbalisti síce prehrali v piatkovom zápase kvalifikácie ME 2024 s Portugalskom 0:1, no po záverečnom hvizde im skandovalo vypredané Tehelné pole. Proti favoritovi J-skupiny odohrali zverenci Francesca Calzonu výborný duel a tréner Slovákov po stretnutí povedal, že je na nich hrdý.

 Aj trénerovi Slovákov sa fanúšikovia poďakovali potleskom, kormidelník SR výkon hráčov zhodnotil pozitívne: „Som veľmi spokojný s tým, v akom svetle sme sa predviedli. Odohrali sme zápas na vysokej úrovni. Na druhej strane ma to mrzí, po takomto výkone sme si zaslúžili body,“ uviedol Calzona.

Slovenských futbalistov nezlomil gól v závere polčasu, keď sa presadil Bruno Fernandes, po prestávke sa snažili o vyrovnanie aj za cenu rizika. „Chalani robili veľa vecí na ihrisku dobre. Portugalci zmenili systém. Ale boli sme na túto vec pripravení. Potom zmenili systém v 75. minúte, ale aj na to sme pripravení. Robo Polievka hral od začiatku, lebo je viac pokojný. My sme vedeli, že musíme hrať 60-70 minút organizovane. V závere sme potrebovali hráča, ktorý bude robiť problémy obrane súpera, preto nastúpil Boženík. Som s oboma hráčmi spokojný,“ dodal Calzona.

Portugalčania mali prvú šancu v zápase, ale po tom, čo ju Vitinha nepremenil, sa Slováci nadýchli k náporu a mohli ísť do vedenia. „Slováci hrali veľmi dobre, my sme prvých 15 minút začali zle. Súper bol lepší. Ale mali sme víťazný spirit a zvládli sme to. Ale Slovákom chcem zložiť poklonu, potrebujeme takéto ťažké zápasy,“ uviedol tréner Portugalska Roberto Martinez.

Na jeho slová Calzona zareagoval: „Možno nečakali taký dobrý vstup. Tréner Martinez zagratuloval mojim chlapcom za výkon a povedal, že to bol pre neho jeden z najťažších zápasov, ktoré absolvoval na lavičke Portugalska.        

Výborný výkon predviedol v drese Slovákov stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorého štart bol otázny. Pred zápasom mu zomrel otec, no táto smutná udalosť na ňom nezanechala stopy. „Klobúk dolu pred Stanom. Napriek tomu čo sa stalo zostal s nami. Aj mňa to zasiahlo a ja som rád, že môžem trénovať Stana ako hráča, ale aj Stana ako človeka,“ povedal tréner SR.

Tréner Portugalska: Slovákom skladám poklonu

hlasy po zápase: (zdroj: RTVS a TASR):

Roberto Martinez, tréner Portugalska: „Slováci hrali veľmi dobre, Francesco Calzona urobil kus výbornej práce. Prvých 15 minút sme začali zle, Slováci boli lepší. Ale mali sme víťazný spirit a zvládli sme to. Ale Slovákom chcem zložiť poklonu, potrebujeme takéto ťažké zápasy. Ronaldo nám bude chýbať v ďalšom zápase pre karty, ale to musíme brať ako súčasť futbalového života.“        

Martin Dúbravka, brankár SR: „Je to smutný výsledok, pretože sme ukázali dobrú hru, držali sme loptu. Škoda, že sme nevyužili šance a inkasovali gól do šatne. Portugalčania ukázali individuálnu kvalitu v šestnástke.“

Lukáš Haraslín, krídelník SR: „Dnes sme podali skvelý výkon proti silnému súperovi a favoritovi. Portugalci využili svoje šance a vyhrali, majú neskutočnú kvalitu. My sme príležitosti mali. Bohužiaľ, ja som trafil iba žrď a z následného protiútoku sme inkasovali. Dosť ma to hnevá a mrzí. Za hru, ktorú sme predviedli, sa nemusíme hanbiť. Sme sklamaní z výsledku, ale nie z predvedenej hry.“

Juraj Kucka, stredopoliar SR: „Hrali sme dobre, odvážne. Boli sme vyrovnaným súperom. Nedokázali sme využiť šance a za to pykáme. Snažili sme sa hrať, nebáť sa. Mrzí nás to, ale ideme ďalej. Rozoberieme si to a pripravíme sa na ďalší zápas.“

Bruno Fernandes, strelec víťazného gólu Portugalska: „Som šťastný, že sme vyhrali, navyše som dal gól, čo je super pocit. Vedeli sme, že proti Slovensku to bude ťažké. Priblížili sme sa k postupu na ME a to je najdôležitejšie.“

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac