Meghan kráľovskú rodinu obvinila z rasizmu. Je narcistická a potrebuje pomoc, hovorí jej sestra

meghan v rozhovore s Oprah Winfreyovou

Bývalí členovia kráľovskej rodiny sa posťažovali na svoj život. Pochopenia sa im však nedostalo. Meghan nepodporila ani vlastná rodina. Jej otec nepovažuje Britov za rasistov. Podľa nevlastnej sestry má Meghan narcistickú poruchu osobnosti a potrebuje odbornú pomoc.

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová boli v nedeľu večer miestneho času hosťami moderátorky Oprah Winfreyovej. Dvojhodinový rozhovor odvysielala americká televízna stanica CBS.

Očakávania boli veľké. Pred rokom hviezdny pár oznámil, že sa vzdáva svojich úloh a výhod v kráľovskej rodine a odchádza za veľkú mláku. Odvtedy sa vzťahy s Buckinghamským palácom naštrbili.

Rozhovor s Oprah bol ešte šokujúcejší ako ten, ktorý mala Harryho mama Diana s reportérom BBC Martinom Bashirom v roku 1995. Markleová monarchiu opísala ako chladnú inštitúciu, ktorá ju priviedla k myšlienkam na samovraždu. Medzi obvineniami kráľovskej rodiny však tentokrát nechýbal ani rasizmus.

Ľudomilka obvinená zo šikany

Ešte pred uzavretím manželstva sa na scéne objavovali informácie, že druhotriedna americká herečka z rozvrátenej rodiny, ktorá je sama rozvedená, nebude pre Harryho tou správnou voľbou. V snahe ísť s dobou nakoniec britský parlament zväzok odobril ako pokrokové gesto. Žijeme predsa v 21. storočí.

Po pár rokoch sa ukázalo, že aristokratický pôvod a správna výchova sa nedajú nahradiť maniermi z Holywoodu. Odchod z kráľovskej rodiny bol jasnou pripomienkou toho, že pár podcenil povinnosti, ktoré im z ich pozície plynuli. Ako Meghan v rozhovore sama priznala, ohľadom manželstva s Harrym bola naivná.

„Povedala by som, že som do toho išla veľmi naivne, pretože keď som vyrastala, veľmi som toho o kráľovskej rodine nevedela. Tak celkom som nechápala, aké ma čakajú povinnosti,“ uviedla bývalá vojvodkyňa.

Protokol zrejme nebol jedinou vecou, ktorú Meghan nezvládla. Zle na tom boli aj vzťahy so zvyškom kráľovskej rodiny. Veľa sa šuškalo najmä o pohnutých vzťahoch s jej švagrinou Kate Middletonovou. Nezhody medzi vojvodkyňami mali eskalovať po tom, čo Meghan navrieskala na jej služobníčku. Do akej miery ide o klebety, nevedno, ale je otázne, či si Markleová dokázala získať lojalitu personálu.

Pred rozhovorom s Oprah sa objavili obvinenia, že Meghan šikanovala služobníctvo. Na jednu služobníčku mala kričať natoľko, že sa rozplakala a uviedla, že „sa nemôže prestať triasť“. Dvaja členovia personálu mali kvôli jej správaniu podať výpoveď.

Meghan na svoju obranu uviedla, že britské médiá pri nej v porovnaní s Kate uplatňovali dvojitý štandard a snažili sa vytvoriť „rozprávku o hrdinovi a zloduchovi“, kde sa jej ušla horšia rola. Dokonca uviedla, že Kate ju pre nezhody o šatách družičiek pár dní pred svadbou rozplakala a veľmi zranila jej city.

Vnucovanie sa nenávideným médiám

Meghan sa ako vojvodkyňa zo Sussexu často sťažovala, že britské médiá sú voči nej predpojaté. Harry v rozhovore povedal, že príčinou ich odchodu z kráľovskej rodiny bol nedostatok podpory a správanie médií. Ako sa však správajú manželia teraz?

Nikto neodkrýva súkromie Harryho a Meghan tak ako oni sami. Začalo sa to videom, v ktorom hviezdny pár vysvetlil, koho by mali Američania voliť v prezidentských voľbách. Neostalo však len pri prezentovaní politických názorov.

Posledné mesiace sme si museli vypočuť intímne informácie, s ktorými nejdú Briti bežne na verejnosť, tobôž bývalí členovia kráľovskej rodiny. Dozvedeli sme sa podrobnosti o priebehu spontánneho potratu Meghan či o tom, že Harry trpí duševnými problémami. Je to smutné, ale otázka znie, či sa niečo zmenilo a prečo pár zrazu prepiera citlivé informácie v médiách?

Psychické problémy priznala aj Meghan. Jej život bol vraj taký ťažký, že „viac nechcela žiť“. Údajne úpenlivo prosila o pomoc, ale jej žiadosti nevyhoveli, pretože by to poškodilo dobré meno kráľovskej inštitúcie. Na otázku, či pomýšľala na samovraždu, odpovedala: „Áno. Tieto myšlienky boli veľmi, veľmi jasné.“

V súčasnosti v dôsledku koronakrízy čelia psychickým problémom mnohí. Vážne zdravotné problémy, ekonomická tieseň a veľká miera izolácie si vyberajú svoju daň. Do očí však bije skutočnosť, že o ťažkom živote hovorí žena v šatách za 4 700 dolárov. To je viac než dvojnásobok finančnej podpory, ktorú dostanú od štátu Američania.

Mnohí z nich pritom stratili prácu a nasledujúce mesiace budú pre nich existenčnou krízou. Na porovnanie: oblečie si Meghan ešte niekedy svoje drahé šaty? Pravdepodobne nie.

„Bola som čašníčkou, herečkou, princeznou, vojvodkyňou. Po celý čas som stále bola Meghan,“ snažila sa Harryho manželka pasovať do roly obyčajnej ženy, hoci je súčasťou smotánky. Alebo si snáď myslí, že najznámejšia americká moderátorka by spravila rozhovor s nejakou obyčajnou Meghan?

Rolu obetí prominentnému páru neveria ani mnohí Briti. Vidno to napríklad v komentároch pod príspevkami od denníka The Independent.

„Toľko ľudí sa má oveľa horšie. Majú obrovské šťastie a myslím si, že je od nich nízke sťažovať sa, keď na svete trpí toľko ľudí,“ píše sa v najpopulárnejšom komentári.

Briti určite nie sú rasisti

Obvinenie o rasizme kráľovskej rodiny bolo jednoznačne najvážnejšou obžalobou, ktoré v rozhovore s Oprah zaznelo. Rasizmu údajne Meghan čelila krátko pred pôrodom syna Archieho.

„V tých mesiacoch, keď som bola tehotná… sme neustále viedli rozhovory na tému, že nedostane ochranku, nedostane titul, a tiež sa objavili obavy a rozhovory o tom, ako tmavú pleť môže mať, až sa narodí,“ uviedla bývalá vojvodkyňa.

Autora rasistického výroku odmietla menovať, pretože by mu to vraj mohlo poškodiť. Odborníci na kráľovskú rodinu naprieč svetom sa zhodujú na tom, že niečo takéto určite nevyšlo z úst kráľovnej ani jej manžela.

Na stranu Buckinghamského paláca sa postavil aj otec Meghan, s ktorým nemá dobré vzťahy. Thomas Markle odmieta, že by boli Briti rasistickí. Rasistov podľa neho môžeme nájsť v Kalifornii, ale nie medzi Britmi či v kráľovskej rodine.

„Predpokladám a dúfam, že to bola len niekoho hlúpa otázka… Niekto mohol len položiť stupídnu otázku, skôr než by bol úplný rasista,“ uviedol Markle.

Na margo Meghan sa vyjadrila aj jej nevlastná sestra Samantha Markleová. Pre austrálsku rozhlasovú show Fifi, Fev & Nick uviedla, že jej sestra má „narcistickú poruchu osobnosti“ a potrebuje odbornú pomoc.

K rozhovoru hviezdneho páru uviedla, že Meghan sa snaží vyviniť zo svojho správania. „Depresia nie je zámienka na to, aby sa k ľuďom správala ako k handrám a potom sa ich zbavila,“ povedala Samatha.

Dodala tiež, že Harryho jej je ľúto, pretože sa stal obeťou a ostal osamotený v područí psychicky chorej Meghan. „Je mi Harryho ľúto. Stal sa obeťou jej nedbalosti a poviem sociopatie… odtiahla ho od jeho rodiny, všetkých jeho priateľov, života, ktorý poznal,“ povedala nevlastná sestra.

V reakcii na obvinenia vyzvala spoluzakladateľka organizácie Black Lives Matter (BLM) Opal Tometi na bojkot kráľovskej rodiny. Ani to online osadenstvo nepresvedčilo a viac než polovica reakcií na príspevok je výsmešných a nahnevaných.

Svojou trochou prispel aj Harry, ktorému prekážalo, že sa jeho rodina Meghan nezastala, keď o nej bulvárne médiá písali ako o „čiernej princeznej“. Titulky článkov mali podľa neho „koloniálny podtón“. S tým sa dá len súhlasiť, ale kritika vyznieva zvláštne od človeka, ktorý slúžil na misii v Afganistane.

Mrzí nás to, máme vás radi, odkazuje palác

Na obvinenia v utorok reagovala aj kráľovná. Situácia ju mrzí a obvinenia z rasizmu berú členovia rodiny vážne.

„Celá rodina je smutná, keď sa dozvedela o celom rozsahu toho, aké boli posledné roky pre Harryho a Meghan náročné. Problémy, o ktorých hovorili, najmä tie týkajúce sa rasizmu, sú znepokojivé,“ uvádza sa v stanovisku kráľovnej.

„Aj keď sa niektoré spomienky môžu líšiť, beriem ich veľmi vážne a rodina ich bude riešiť v súkromí. Harry, Meghan a (ich syn) Archie budú vždy milovanými členmi rodiny,“ dodala panovníčka.

Niet pochýb o tom, že rozhovor hviezdneho páru monarchii uškodí. Vyzerá to však tak, že utrpel aj imidž manželov. Podľa prieskumu marketingovej spoločnosti YouGov 45 percent opýtaných má len veľmi malé alebo žiadne sympatie voči vyššie postaveným členom kráľovskej rodiny. Až 56 percent opýtaných odpovedalo rovnako aj v prípade Harryho a Meghan.


Ďalšie články