Imigranti prechádzali mestom. Ľudia cítili strach aj hnev

polícia hraničné oddelenie Ilustračný obrázok prisťahovalcov z archívu Tasr. Foto: Radovan Stoklasa/Tasr

ČADCA – Skupina imigrantov prechádzala mestom Čadca v sprievode policajných áut. Ľudia na sociálnych sieťach vyjadrili pobavenie, strach a dokonca aj hnev.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline (KR PZ) nešlo o zatýkanie, ale o presun týchto osôb. „Pokiaľ narazíme na imigrantov, ktorí nedisponujú potvrdením o zotrvaní na území Slovenska, zariadime im transport na oddelenie cudzineckej polície, kde toto potvrdenie dostanú,“ hovorí hovorkyňa KR PZ v Žiline Zuzana Šefčíková.

Takýto bol aj prípad v Čadci, kedy skupinu imigrantov bez potvrdenia o zotrvaní na území Slovenska bolo potrebné dopraviť do Žiliny, kde takéto potvrdenie získajú na oddelení cudzineckej polície.

Mnoho ľudí sa na sociálnych sieťach mylne domnieva, že imigranti putujú za mreže, čo nie je pravda. V prípade prevádzačov to už však pravda je. „Prevádzači sa dopúšťajú nelegálnej činnosti. Tieto prípady už rieši prezídium policajného zboru,“ približuje nám hovorkyňa.

Reakcie na imigrantov sa na Slovensku rôznia. V prípade Čadce sa redakcii Žilinského Štandardu podarilo zachytiť aj skutočne bizarné prípady. Istý muž v komentároch vyzýval spoluobčanov, aby mali „pripravené sekery“, iný zas vyzýval k činom „dokým sa nám to tu nerozmnoží“.


Ďalšie články