Výzva ministrovi vnútra a premiérovi Ódorovi: Zastavte trápnu kampaň s arcibiskupom Bezákom

Snímka obrazovky 2023-09-11 141046 Róbert Bezák v spote kampane Hoaxy sa na mňa nelepia. Reprofoto: FB Polícia Slovenskej republiky

Ide zrejme o jeden z najpodivnejších pokusov v boji proti hoaxom široko-ďaleko. Arcibiskup Róbert Bezák datuje pôvod hoaxov a dezinformácií už do čias Ježiša Krista. To až tak neprekvapí, klebety a dezinformácie sú napokon ešte staršie. Čudnejšie je, koho Bezák obviňuje zo šírenia hoaxov a koho si pritom berie na pomoc. Policajní bojovníci proti dezinformáciám sa práve poriadne strápnili a strieľajú si do vlastnej nohy.

Pokojná hudba, sakrálne kulisy, slniečko a unavený hlas emeritného arcibiskupa Roberta Bezáka. A spolu s tým odkaz, ktorý by každého iného biskupa verejne úplne odrovnal.

„Ježiš Kristus sa rúhal. Ježiš Kristus bol falošný prorok. Ježiš Kristus bol posadnutý diablom,“ hovorí Robert Bezák svojím hlbokým hlasom. Autori klipu mu dali iba meno, titul emeritného biskupa opomenuli.

Pozoruhodné je, že tieto výroky sú súvekou židovskou kritikou voči Ježišovi Nazaretskému. Podľa Biblie ich hovorili židia, ktorí vinili Krista z bohorúhačstva, Rimania ho následne odsúdili na smrť a popravili. Ide o slávny pašiový príbeh, tentoraz však podaný pochybnými spôsobmi a s ešte pochybnejšími cieľmi.

Pre kresťanov ide o základ viery, Ježiš zomrel nielen vinou tých, ktorí ho priamo odsúdili (a bola to justičná vražda), ale najmä za hriechy všetkých hriešnikov. Konkrétne obvinenia počas procesu pred židovskou veľradou a Pilátom sa však týkali spochybnenia božskej podstaty Ježiša Krista. A to dnes arcibiskup Bezák nazýva šírením hoaxov.

Ak by to bol niekto iný, koho liberálne médiá nemajú potrebu chrániť a komu – na rozdiel od iných biskupov – vždy ochotne tolerujú jeho komentovanie politiky, už by z toho bola ohnivá protikampaň. Veď katolícky biskup len tak neoznačí židov, ktorí neprijali Ježiša za svojho mesiáša, zo šírenia hoaxov a dezinformácií a najmä zo spoluzodpovednosti za zabitie Ježiša Krista. Keby to povedal ktokoľvek iný, bol by okamžite obvinený zo šírenia antisemitizmu.

Antisemitizmus, samozrejme, emeritnému arcibiskupovi Bezákovi nevyčítame, dokazuje to napríklad aj podujatie, o ktorom píšeme tu, ale nešikovné a babrácke to video je.

A to až do samotného konca.

„Hoaxy tu boli už odnepamäti, už dvetisíc rokov,“ hovorí odvolaný trnavský arcibiskup na margo výrokov spochybňujúcich Ježiša Krista jeho súčasníkmi. Následne pokračuje: „Dokážu ublížiť, dokážu zabíjať. Musíme si naozaj dávať pozor. Nedovoľme, aby nás hoaxy zničili.“

Klip si možno pozrieť tu:

Je to absurdná kampaň s absurdnými dôsledkami.

Judaizmus a správanie Židov v Sanhedrine možno podľa tohto klipu klasifikovať ako hoax. A zároveň jeho šíriteľov obviniť – parafrázujúc kampaň –, že nevinný človek bol zabitý v dôsledku týchto hoaxov.

Katolíci a židia si pritom dnes rozumejú, vedú spolu dialóg a vydávajú viacero spoločných vyhlásení. Vzťahy slovenských židov a katolíkov azda nikdy neboli lepšie. Katolíci zdôrazňujú, že za popravu Ježiša Krista môžu primárne hriešnici, a teda všetci, nielen Židia a Rimania, ktorí v čase popravy zohrali priamu rolu v odsúdení a popravení Ježiša Nazaretského. Ten totiž, ako veriaci vedia, musel zomrieť, inak by nedošlo k vykúpeniu ľudstva.

Ku koncu Bezák dodáva, aby sme nezabúdali a milovali „blížneho ako seba samého“. Nešťastný je aj záver videa. Biskup Bezák zatvára Bibliu v krásnom zlatom obale a zároveň do nej vkladá nálepku s názvom kampane „Hoaxy sa na mňa nelepia“. Bez ohľadu na motívy autorov ide o gýčovú scénu. Rovnako ako celý pokus spájať boj proti dezinformáciám s využitím náboženstva a Ježiša Krista.

Vyzývame preto Políciu SR a ministerstvo vnútra, rovnako ako aj RTVS a ďalšie televízie, aby túto nepodarenú a trápnu kampaň zastavili a klipy ďalej nevysielali. Osobne a adresne sa obraciame na povereného ministra vnútra a premiéra Ódora.

Niečo sa však autorom podarilo. Mediálne a európske projekty boja proti hoaxom sú už dlhšie semenišťom problémov a menia sa na boj proti názoru, s ktorým autori kampaní práve nesúhlasia. Videli sme to počas čínskeho vírusu, vidíme to v čase polarizovaných politických kampaní, zvlášť pri vystúpení Británie z EÚ, a vidíme to aj dnes s arcibiskupom Bezákom. Boj proti dezinformáciám sa vedie s priam náboženským zápalom a jeho obeťou býva často pluralita a slobodná výmena názorov.

Je otázne, čo všetko ešte pre nás na ministerstve vnútra v spolupráci s policajným zborom pripravili. Podľa informácií, ktoré poskytla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová, hlavná časť kampane „Hoaxy sa na mňa nelepia“ má pozostávať z krátkych videí, ktoré sa objavia na sociálnych sieťach polície a ministerstva vnútra, ale aj vo vysielaní RTVS a televízií Joj a Markíza.

Obsahom videí malo byť „preventívno-vzdelávacie posolstvo“, keďže podľa policajnej hovorkyne je Slovensko „dlhodobým cieľom pôsobenia rôznych druhov dezinformácií, ktorých cieľom je vytváranie napätia v spoločnosti, nárast nedôvery v štátne inštitúcie a polarizácia spoločnosti“.

Už to sú veľmi povrchné a zavádzajúce súdy. Klip s arcibiskupom Bezákom ukazuje, že lepšie by bolo z celej kampane odstúpiť a radšej sa venovať tomu vzdelávaniu. Autori videoklipu to zjavne potrebujú.

Vyzývame preto povereného ministra vnútra Ľudovíta Ódora, aby túto trápnosť okamžite zastavil a voči zodpovedným vyvodil dôsledky. Odpočinúť od kampaní by si zjavne mali viacerí, za kamerou aj pred kamerou.


Ďalšie články