Odísť či zostať? Množstvo západných firiem, ktoré zotrvali v Rusku, čelí veľkej dileme

F4YtN7UXAAANhTn Foto: NEXTA/Twitter

Stovky západných spoločností už Rusko opustili, ďalšie takmer úplne pozastavili svoje operácie v krajine, no značná časť firiem tam ostala a pokračuje vo svojej činnosti. Niektoré preto, že chcú, pričom majú rôzne argumenty. No sú aj také, ktoré by po vyše roku a pol vojny krajinu rady opustili, ale sú medzi dvoma mlynskými kameňmi a riziko plynúce z odchodu z Ruska je pre nich vyššie ako riziko zotrvania.

Najviac západných spoločností rozpredalo svoje aktíva a ukončilo činnosť v Rusku len krátko po invázii Moskvy na Ukrajinu, no sú aj také, ktoré opustili krajinu až neskôr. Podľa výskumníkov z Yale University sa celkový počet takýchto firiem vyšplhal už na 535. Ďalšia zhruba poltisícka dočasne pozastavila takmer všetky operácie, pričom si ponechala zadné vrátka a počíta s možnosťou návratu. A približne 150 spoločností aspoň sčasti okresalo svoje pôsobenie.

Okrem nich však v Rusku ostali aj vyše štyri stovky firiem, ktoré viac-menej pokračujú v biznise ako pred vojnou. Menovať možno známe spoločnosti ako Nestlé, Unilever, Guess, Benetton, Raiffeisen či UniCredit.

Tlak na ich odchod z Ruska je už dlhodobo vysoký. Ukrajinská vláda napríklad označila spoločnosť Unilever za „medzinárodného sponzora vojny“.

Nie div, zostávajúce podniky svojou činnosťou a generovaním zisku odvádzajú nemalé peniaze do ruskej štátnej pokladnice v podobe daní. Profesor Jeffrey Sonnenfeld z Yale University v texte pre ekonomický magazín Fortune odhadol, že ide „najmenej o 200 miliónov dolárov ruských príjmov“. A hoci to v porovnaní s inými tokmi peňazí do pokladnice Kremľa nie je až tak veľká suma (napríklad z predaja ropy a ropných produktov išlo v auguste do tamojšej pokladnice zhruba 15 miliárd dolárov), stále ide o slušný balík. Navyše, odchod prestížnych značiek pocítia aj ruskí spotrebitelia, čo môže mať istý vplyv na zmenu atmosféry v krajine.

„Ide o to, aby sa zvýšila miera nepohodlia, aby sa začali pýtať, kto je pôvodcom ich nešťastia,“ cituje Sonnenfelda CNN.

Opustenie Ruska komplikujú Putinove pravidlá i západné sankcie


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami