Prieskum: Smer, Hlas a SNS by pohodlne zostavili vládu. Fico by mohol mať aj ústavnú väčšinu

20230907_nrsr14983807 Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico (SMER-SD) počas mimoriadnej 101. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 7. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Expremiér Robert Fico so stranou Smer by bol po predčasných parlamentných voľbách jediný, kto by vedel zostaviť vládu. Vyplýva to z prvého septembrového prieskumu podpory politických strán.

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom septembra, vyhrala by ich strana Smer so ziskom 22 percent hlasov. V závese za ňou by so ziskom 18,1 percenta skončilo Progresívne Slovensko a tretiu priečku by obsadil Hlas, ktorý by podporilo 11,4 percenta opýtaných.

Vyplýva to z najnovšieho merania agentúry NMS Market Research pre denník Sme. Zber dát prebiehal v čase od 5. do 10. septembra 2023. Na prieskume sa zúčastnilo 1 410 respondentov.

Štvrté miesto by si ziskom 8,3 percenta pripadlo hnutiu Republika, piate SNS (7,3 percenta), šieste koalícii OĽaNO, KÚ a Za ľudí (6,1 percenta) a siedme hnutiu Sme rodina (5,8 percenta).

Pod päťpercentnou hranicou zvoliteľnosti by sa ocitlo KDH (4,7 percenta), SaS (4,2 percenta), Demokrati (3,8 percenta) a Aliancia (3,2 percenta). Ostatné strany by oslovili rovné jedno percento elektorátu alebo menej.

Ide o vôbec prvý prieskum preferencií zverejnený v septembri. Jeho výsledky prichádzajú niečo vyše dva týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia už 30. septembra.

Keďže pre koalíciu na čele s expremiérom Igorom Matovičom platí zvýšené, až sedempercentné kvórum, brány parlamentu by prekročilo iba šesť subjektov.

Prieskum prináša hneď niekoľko dôležitých momentov.

Prvým je, že do Národnej rady SR by sa nedostali hneď tri subjekty, ktoré dlhé roky v nedávnej či dávnej minulosti formovali slovenskú politiku. A to OĽaNO, SaS a KDH.

Druhým je vysoký výsledok pre Slovenskú národnú stranu, ktorá od začiatku tohto roka a po spojení s viacerými stranami a jednotlivcami v podstate zdvojnásobila svoju podporu.

Tretím a najdôležitejším poznatkom je, že bývalý predseda Robert Fico a jeho Smer by pri súčasnej matematike a postojoch strán ako jediný vedel zostaviť vládnu koalíciu, čomu dopomáha aj obrovské množstvo prepadnutých hlasov, keďže druhé PS by prakticky nemalo partnerov.

Fico by mal k dispozícii rôzne varianty zloženia vládnej väčšiny – tesnú majoritu hlasov so SNS a Republikou (77 kresiel), pohodlnú väčšinu s Hlasom a SNS (84 kresiel) alebo ústavnú väčšinu, ak by sa k Smeru, Hlasu a SNS pridala aj Sme rodina (96 kresiel).


Ďalšie články