Fico tvrdo napadol politické mimovládky, Ukrajinu v NATO je ochotný vetovať a vymedzuje sa aj voči Korčokovi

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) pred mimoriadnou schôdzou NR SR v súvislosti so stíhačkami MiG-29, v Bratislave 14. februára 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tvrdenia o tom, že v nadchádzajúcich voľbách pôjde o demokraciu či charakter štátu považuje Robert Fico za „novinárske a politické výmysly“. Povedal to v rozhovore, ktorý dnes poskytol denníku Postoj.

Fico sa v rozhovore vyjadril k témam povolebného revanšu, vojny na Ukrajine či jeho pohľadu na EÚ. Ostro sa vymedzil voči mimovládkam, ktoré sa angažujú v politike. Považuje ich za súčasť politickej scény a podľa toho sa k nim aj mieni správať: „Preto jasne hovoríme, že tie mimovládky, ktoré chcú robiť politiku, nedostanú ani euro, nech si založia vlastnú politickú stranu,“ odkázal. Druhou kategóriou sú tie, ktoré „chcú byť nápomocné ľuďom či historickým pamiatkam,“ ktorým sľúbil podporu.

Fico tiež opätovne rázne odmietol členstvo Ukrajiny v NATO: „Geopolitickým záujmom Slovenska je, aby bola Ukrajina nezávislým štátom a aby nikdy nevstúpila do NATO. To budeme vetovať. Ak by som bol predsedom vládnucej strany a prišla by na stôl ratifikácia členstva Ukrajiny v NATO, hlasovali by sme proti. Členstvo Ukrajiny v NATO je akurát tak zárukou tretej svetovej vojny, ničoho iného,“ povedal.

Európska únia sa vo vnímaní Smeru zmenila na „vojnový projekt,“ cez ktorý „lejeme miliardy na Ukrajinu a od Zelenského počúvame, že sa pripravuje na dlhodobý vojenský konflikt“. Predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú obvinil z toho, že „robila kšefty pri nákupoch vakcín,“ a je fér voči voličom, aby o tom vedeli.

„Sú veci, kde má zmysel sa integrovať,“ povedal, uvádzajúc faktory ako spoločná mena alebo Schengen, za hranicou sú však pre Smer veci ako „rovnaké dane“. „To je pre nás rovnaká červená čiara rovnako ako právo veta,“ povedal. Integrácia podľa neho neznamená stratu suverenity.

Kritizuje EÚ, že je v zlých rukách, nie však zmysel a potrebu organizácie, ktorej sme členom – tú naďalej považuje za „náš životný priestor,“ ako sa uvádza aj v programe Smeru, kvôli čomu nehodlá ísť do vlády so žiadnou stranou, ktorá spochybňuje naše členstvo v EÚ. Tak isto vylúčil aj strany, ktoré spochybňujú význam SNP či holokaustu ako historický fakt. Otázke ohľadom hnutia Republika sa však vyhol, namiesto toho povedal, že prezidentka Čaputová „dáva vyznamenania fašistom“, čím narážal na členov Bielej légie. Podľa neho to boli „čistí fašisti, ktorí podporovali Tisov režim.“ Tu predseda Smeru hrubo pokrivil dejiny, Púčik, Tunega a Tesár totiž žiadnymi fašistami neboli, ocenenie si plne zaslúžia a útok na ich povesť, nielen kvôli tomu, že boli obeťami komunistického procesu, je neakceptovateľný. Pripomeňme, že po štátom ocenení sa takéhoto útoku dopustili najmä dvaja politici – Zuzana Čaputová a Robert Fico.

Predseda Smeru sa vyjadril aj na adresu Hlasu, ktorý označuje za najbližšieho partnera, uviedol: „Pre mňa je Hlas číslo jeden na spoluprácu po voľbách.“

V zvyšnej časti rozhovoru, ktorý dnes vyšiel na Postoji, Fico zaútočil aj na Ivana Korčoka, ktorý pred pár dňami ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru.

Podľa Fica dôvodom ochladenia vzťahov v rámci V4 nie je vojna na Ukrajine. Západu vraj nevyhovovala silná stredná Európa, kvôli čomu zasiahli do politického vývoja na Slovensku a vybrali si kandidátov, „ktorí dostali úlohu, aby oslabili V4.“ Medzi týmito kandidátmi Fico rozoznáva Igora Matoviča, ale aj Ivana Korčoka, ktorý bude kandidovať na prezidenta SR.

Predseda Smeru tiež povedal, že to bol „ten blázon Eduard Heger,“ ktorý prestal zvolávať stretnutia V4 počas slovenského predsedníctva, stretnutie v Košiciach bola len „formalita,“ ako malo vyplynúť z rozhovoru medzi ním a Viktorom Orbánom.


Ďalšie články