Rusku sa darí obchádzať sankcie. Podľa odhadov vyrába sedemkrát viac munície ako celý Západ dohromady

Podľa amerických, európskych a ukrajinských predstaviteľov sa Rusku podarilo prekonať sankcie a kontroly vývozu uvalené Západom a v porovnaní s predvojnovým stavom výrazne znásobilo výrobu munície. Vo svojom stredajšom texte to skonštatoval americký denník New York Times.

profimedia-0767615865 Ruský minister obrany počas návštevy továrne na výrobu munície v Nižnom Novgorode v apríli 2023. Foto: Profimedia.sk

K obchádzaniu západnej blokády Rusom pomohlo aj vytvorenie siete ľudí koordinovaných ministerstvom obrany a tajnými službami, ktorí do krajiny pašujú kľúčové komponenty tým, že ich najprv vyvážajú do iných štátov, odkiaľ ich možno ľahšie dopraviť do Ruska. Hovorí sa najmä o úlohe Arménska alebo Turecka.

„Keďže kontroly mali naozaj vplyv, ruská vláda len tak nezložila ruky a nepovedala: ‚Dostali ste nás, vzdávame sa‘,“ povedal Matthew S. Axelrod, asistent amerického ministerstva obchodu pre presadzovanie vývozu. „Pri svojich pokusoch a obchádzanie boli čoraz kreatívnejší. A my sme naozaj agresívne pracovali na rôznych spôsoboch, ako ich potlačiť.“.

Hoci bolo Rusko spočiatku vojny v dôsledku rôznych obmedzení nútené dramaticky spomaliť výrobu rakiet a iných zbraní, koncom roka 2022 sa v dôsledku čoraz väčšieho prechodu tamojšej ekonomiky na vojnovú začala produkcia znovu zrýchľovať.

Čo to znamená v praxi?

Pokiaľ ide o vyjadrenie súčasného stavu rečou čísel, Kusti Salm, vysoký predstaviteľ estónskeho ministerstva obrany, odhadol, že súčasná ruská produkcia munície je sedemkrát väčšia ako produkcia celého Západu dohromady, teda Európskej únie a Spojených štátov amerických.

Západní predstavitelia sa navyše domnievajú, že Rusko je na dobrej ceste vyrábať dva milióny delostreleckých granátov ročne. Podľa odhadov západných spravodajských služieb ide asi o dvojnásobok toho, čo režim ruského prezidenta Vladimira Putina vyrábal pred vojnou.

Rusom sa pritom nedarí iba vo výrobe munície, ale aj ťažkých zbraní. Podľa New York Times nemenovaný vysoký predstaviteľ západnej obrany povedal, že Rusko by mohlo vyrábať asi sto tankov ročne, pričom už teraz je schopné vyrobiť až dvesto kusov.

Jedným z dôvodov súčasného stavu je to, že ruské výrobné náklady sú oveľa nižšie ako tie západné, čiastočne preto, že Moskva obetuje bezpečnosť a kvalitu v snahe vyrábať zbrane lacnejšie, povedal Salm. Napríklad výroba 155-milimetrového delostreleckého náboja stojí západnú krajinu 5-tisíc až 6-tisíc dolárov, zatiaľ čo výroba porovnateľného 152-milimetrového delostreleckého granátu stojí Rusko asi 600 dolárov.

„V určitých oblastiach, dokázali výrazne zvýšiť produkciu,“ povedal Dmitrij Alperovič, medzinárodný bezpečnostný expert a predseda Silverado Policy Accelerator, think-tanku so sídlom vo Washingtone.

Alperovič tvrdí, že vyhýbanie sa sankciám je pomerne jednoduché. Ilustroval to na príklade toho, že čipy potrebné na výrobu niekoľkých stoviek riadených striel by sa zmestili do zopár batohov.

Pri A treba povedať aj B

Americkí a západní predstavitelia tvrdia, že v súvislosti s ruskou dominanciou existujú pre Kyjev aj dobré správy. Výroba v Rusku stále nedrží krok s tým, ako rýchlo armáda spotrebúva muníciu a vybavenie. Napríklad, aj keď Rusko rýchlo vyrába dva milióny delostreleckých nábojov ročne, v minulom roku vypálilo asi 10 miliónov nábojov.

Faktom tiež je, že sankcie a sústredenie sa na výrobu zbraní a munície si pýta svoju daň na zdraví ruského hospodárstva. Rusko totiž minulý mesiac uviedlo, že na obranu chce minúť 9,7 bilióna rubľov, čo je tretina všetkých verejných výdavkov štátu. Pri prepočte na doláre prostredníctvom parity kúpnej sily, ktorá namiesto výmenných kurzov porovnáva ceny toho istého tovaru alebo služby v národnej mene v rôznych krajinách, by sa suma 9,7 bilióna rubľov rovnala približne 337 miliardám dolárov.

Samostatnou kapitolou je aj hroziaci nedostatok pracovnej sily, predovšetkým kvalifikovanej. Aj tento faktor môže v budúcnosti vytvoriť strop ruskej vojenskej výroby.

Pre Ukrajinu to znamená skazu

Obnovená ruská vojenská produkcia je podľa predstaviteľov veľmi znepokojujúca a panuje obava, že zvýšené zásoby rakiet by mohli pre ukrajinských občanov znamenať obzvlášť temnú a studenú zimu. V minulosti totiž Rusi útočili aj na objekty kritickej infraštruktúry.

Ukrajina navyše nemá dostatok systémov protivzdušnej obrany na pokrytie celej krajiny, hoci od spojencov dostala aj systémy S-300 alebo Patriot. V dôsledku toho si musí vyberať miesta, ktoré pred agresorom bráni. Ukrajinskí predstavitelia podľa New York Times uviedli, že zvýšený príval rakiet by mohol protivzdušnú obranu krajiny prevalcovať.