Zákon, ktorý sa týka všetkých, sa bude meniť. Zvýhodňuje pozíciu poisťovní?

Vlani v apríli sa vláda dohodla na zmene zákona, ktorý sa týka všetkých Slovákov. Vlastne nielen tých, ale konkrétnejšie účastníkov premávky. Pritom nejde len o súvislosti týkajúce sa vedenia vozidiel. Návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkovania krátko pred začiatkom letných prázdnin, pričom termín ukončenia bol stanovený na 21. júla 2023. Rezort avizuje, že jeho cieľom je implementácia európskej smernice ešte z novembra 2021. Ozvali sa však hlasy, ktoré upozornili na niekoľko rizík.

Ilustračné foto: Mesto Zvolen/Facebook Ilustračné foto: Mesto Zvolen/Facebook

Zapracovanie materiálu totiž mení existujúcu smernicu týkajúcu sa poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, ako aj kontroly plnenia tejto povinnosti. A kým v predkladacej správe sa uvádza, že návrh je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, inými zákonmi a právnymi predpismi či s právom Únie, Slovenská asociácia na ochranu práv poškodených to vidí inak.

Okrem istého nesúladu s vymenovanými zákonmi ju totiž trápi predovšetkým to, že návrh nereflektuje zásadné problémy z aplikačnej praxe, ktorých cieľom je zlepšiť fungovanie systému PZP. „Keďže dlhodobo dochádza k nesúladu medzi právom Európskej únie a aktuálne stále platným znením zákona rovnako, ako aj samotným návrhom zákona tímom odborníkov, bol pripravený sumár zásadných pripomienok,“ informuje asociácia založená ako občianske združenie. Dodáva, že aktuálne navrhovaná legislatívna zmena neposilňuje práva poistených a poškodených, ale naopak, zvýhodňuje pozíciu poisťovní.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.