Prízrak v Benátkach pracuje s prvkami hororu

V detektívnych románoch Agathy Christie sa ľudia navzájom vraždia. Ako je teda možné, že pri ich čítaní zažívame pocit pokoja a bezpečia? 

Kenneth Branagh vo filme Prízrak v Benátkach. Zdroj: reprofoto FB filmu Kenneth Branagh vo filme Prízrak v Benátkach. Zdroj: reprofoto FB filmu

Časť vysvetlenia by mohla byť v tom, že v jej svete bolo všetko na svojom mieste. Britskú spoločnosť tvoril dokonale prepracovaný systém vzájomnej nerovnosti a bolo úplne jasné, kto kam patrí, čo sa smie a čo nie. A na tom nemohla nič zmeniť ani nejaká tá vražda, pretože čaj sa aj tak podával v presnom čase a v tom správnom porceláne.

Agatha dala svetu dvoch zvláštnych detektívov – starú dámu s klbkom ružovej vlny a dokonale oblečeného puntičkárskeho mužíčka. Nebudem sa tajiť tým, že milujem stvárnenie Poirota Davidom Suchetom v britskom seriáli z rokov 1989 až 2013.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.