UEFA potrestala Rumunsko za prosrbské pokriky v stretnutí s Kosovom

Európska futbalová únia (UEFA) potrestala Rumunskú futbalovú federáciu pokutou 40-tisíc eur za prosrbské skandovanie fanúšikov počas zápasu s Kosovom (0:2). Zároveň nariadila Rumunsku odohrať najbližší duel kvalifikácie ME proti Andorre pred prázdnymi tribúnami.

Kosovo_Switzerland_Euro_2024_Soccer645628 Kosovskí futbalisti, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Zápas v I-skupine v Bukurešti medzi Rumunskom a Kosovom sa skončil s hodinovým oneskorením. Arbitri ho v 18. minúte prerušili, pretože domáci fanúšikovia vyvesili transparent na podporu Srbska. Rumunskí priaznivci tiež skandovali pokrik „Kosovo je Srbsko“. UEFA navyše udelila Rumunsku ďalšiu pokutu 12-tisíc eur za nedodržanie štandardov na štadióne.

UEFA tento mesiac uložila trest aj Ukrajine za rasistické správanie fanúšikov v dueloch proti Anglicku a Taliansku. Ukrajinskí fanúšikovia vyvesili vlajku s krajne pravicovými symbolmi.

Vyhlásenie nezávislosti Kosova od Srbska v roku 2008 formálne uznalo približne 100 krajín a väčšina členov Európskej únie, nie však Rumunsko.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac