Všetci ľudia budú bratia: Plnokrvný dokument o Dubčekovi, nie galéria hovoriacich hláv

Alexander Dubček je mýtickou postavou našich dejín. Film Všetci ľudia budú bratia sa pokúša zistiť, kto sa za tým mýtom skrýva. Štandard prináša recenziu dokumentu Roberta Kirchhoffa.

Dubček Alexander Dubček v dokumente Všetci ľudia budú bratia. Reprofoto: YouTube

Príbeh sa začína v Kirgizsku, kde sociálne experimenty doviedli aj rodinu presvedčeného komunistu Štefana Dubčeka. Koncom dvadsiatych a hlavne v tridsiatych rokoch minulého storočia bol už stalinský teror v plnej sile a nedá sa uveriť, že by rodina represie okolo seba nevnímala. Ani ich životné podmienky v „zemi zasľúbenej“ neboli dobré a na Slovensko sa vrátili.

Alexander Dubček v komunistickom presvedčení vyrastal a po celý život v ňom zostal. Vylúčením zo strany po roku 1968 nesmierne trpel. Nikde sa vo filme, ale ani v iných zdrojoch neuvádza, že by prechádzal krízou presvedčenia. Údajne videl vagóny plné rozkulačených chudákov mieriace do gulagov. Možno to ale považoval len za chybu v systéme.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.