Kritické slová Žilinku majú pointu

Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa dostal do sporu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou po tom, ako jej odmietol sprístupniť rozhodnutia ohľadom paragrafu 363 Trestného poriadku. Prezidentka žiada, aby spor riešil Ústavný súd. Generálny prokurátor vyhlásil, že ho nemožno skrotiť ako psa. A že ide o divadlo a hru, ktorej účel je neustále spochybňovať jeho osobu bez vecných argumentov. A na tom niečo bude.

Maroš Žilinka nespochybňuje ústavné oprávnenie prezidentky podať takýto návrh na Ústavný súd, avšak považuje ho za účelový. Spor o výklad Ústavy vníma ako umelo vytvorený a ako pokračovanie dlhodobého tlaku a spochybňovania jeho osoby ako generálneho prokurátora.

Žilinka obvinil prezidentku, že nemala snahu tento spor riešiť a ani vyriešiť na osobnom stretnutí, ktoré navrhol, a že podaním návrhu na súd iba pokračuje v útokoch.

Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Prezidentka žiada všetky rozhodnutia generálneho prokurátora alebo jeho prvého námestníka, ktorými vyhoveli alebo nevyhoveli návrhom obvinených na postup podľa paragrafu 363. Žilinka prezidentke pripomenul, že prípravné konanie je zo zákona neverejné. Rovnako skutočnosť, že prezidentka Čaputová nie je orgán činný v trestnom konaní, a preto nemá zákonné oprávnenie nazerať do živých trestných konaní.

Generálny prokurátor si zrejme dobre uvedomuje, že tieto rozhodnutia v politicky exponovaných kauzách majú slúžiť ako podklad pre jeho disciplinárne stíhanie, ktoré prezidentka viackrát verejne naznačila. Ako však podotkol, právna úprava disciplinárneho konania nepozná predprípravné konanie, v ktorom by bol povinný poskytovať nejakú súčinnosť.

Súčinnosť je potrebné poskytnúť až v rámci disciplinárneho konania. Samotné disciplinárne konanie sa začína až doručením návrhu na jeho začatie Najvyššiemu správnemu súdu, a k tomu zatiaľ nedošlo. Nemalo ako, pretože na takýto návrh zatiaľ neexistoval relevantný podklad. Aj v prípade disciplinárneho konania však zákon hovorí o súčinnosti tretích osôb, nie toho, kto je podozrivý z porušovania pravidiel.

Maroš Žilinka označil sám seba vo vzťahu k prezidentke za nadmieru korektného. Pri prezidentkinej žiadosti o rozhodnutia ju totiž listom pozval na stretnutie, na ktoré však nijako nereagovala a stretnutie sa neuskutočnilo.

Prezidentka Čaputová podľa jeho vyjadrenia nereagovala ani na ďalšie pozvanie na stretnutie za účasti iných prokurátorov, ktorí sa venujú mimoriadnym opravným prostriedkom. Hoci ju niekoľkokrát vyzýval na stretnutia v tejto veci, prezidentka to odmietala takmer rok s odôvodnením, že sa nemajú o čom rozprávať.  

Zásah do živej kauzy?

Generálny prokurátor poukázal na iné stretnutie s prezidentkou v roku 2021, na ktorom sa mu snažila vysvetliť, čo znamená trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Išlo o súvis s obvinením bývalého policajného prezidenta Kovaříka, ktorý je stíhaný práve za takúto trestnú činnosť. Prezidentka Čaputová sa mala pýtať na práve túto živú kauzu, čo Žilinka odmietol, nakoľko na to nemá oprávnenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami