Mintálová strieborná na MS vo vodnom slalome

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová získala na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1. Dvadsaťštyriročná kajakárka nestačila iba na Austrálčanku Jessicu Foxovú, na ktorú stratila 1,13 sekundy.

vodná slalomárka Eliška Mintálová finálová jazda Eliška Mintálová na Majstrovstvách Slovenska. Foto Novák/TASR

Bronz si vybojovala Poľka Klaudia Zwolinská (+1,40). Druhá slovenská zástupkyňa vo finále Soňa Stanovská obsadila po 50-sekundovej penalizácii 10. miesto.

Mintálová odštartovala svoju jazdu chybou už na tretej červenej bránke. Postupne však chytila výborný rytmus a išla bezchybne. Predviedla jazdu, ktorou už na prvý pohľad atakovala úroveň najlepších pretekárok. Vedúcu pozíciu si držala aj po jazdách Ricardy Funkovej či Zwolinskej. Zlato jej vyfúkla až favorizovaná Foxová, ktorá zdramatizovala súboj o prvú priečku už na prvej bránke, ktorej sa dotkla, napokon však preukázala obrovské skúsenosti a vybojovala si štvrtý titul majsterky sveta v K1, celkovo štrnáste zlato na MS.

Stanovská išla bezprostredne po Mintálovej a nasadila od úvodu vysoké tempo. Postupne však strácala rytmus a zrejme aj vplyvom rastúcej únavy dostala 50-sekundovú penalizáciu na „šestnástke“ a pri svojej finálovej premiére finišovala desiata.

Slovenky v semifinále vybojovali v tejto disciplíne miestenku na OH2024. Tú získalo pätnásť najlepších krajín na olympijskom kanáli z roku 2012.

Okrem Slovenska si v Lee Valley zaistili olympijskú účasť aj Austrália, Nemecko, Nový Zéland, Brazília, Poľsko, Veľká Británia, Taliansko, Holandsko, Francúzsko, USA, Andorra, Španielsko, Švajčiarsko a Česko. Ešte jednu miestenku dostane najlepšia krajina z ME, ktorej sa nepodarilo postúpiť na MS.

O konkrétnej pretekárke, ktorá bude reprezentovať Slovensko na OH2024, rozhodne interná nominácia. Tá pozostáva práve zo svetového šampionátu a výsledkov na podujatiach svetového pohára v La Seu d’Urgell a Paríži.

    Majstrovstvá sveta - výsledky:
    K1 - finále:
    1. Jessica Foxová (Aus.) 103,60 s (2), 2. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) +1,13 (2), 3. Klaudia Zwolinská (Poľ.),... 10. Soňa STANOVSKÁ (SR) +53,76 (50)

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac