V Bratislave pochodovali za život tisíce ľudí. Organizátori vyzvali politikov, aby boli odvážnym hlasom nenarodených

Bratislava za život 2023 Foto: Damián König/Štandard

V nedeľu popoludní sa tisíce ľudí, najmä rodiny s deťmi, zúčastnili v centre hlavného mesta na treťom ročníku podujatia Bratislava za život. Cieľom pro-life akcie bolo apelovať na hodnotový poriadok, vyjadriť nesúhlas s účasťou na umelých potratoch a vyzvať politických aktérov na právnu ochranu života od počatia až po prirodzenú smrť.

„Život človeka je veľkým darom. Chceme budovať kultúru života, ktorá si váži každý ľudský život od počatia po prirodzenú smrť,“ napísali organizátori podujatia Bratislava za život v úvode manifestácie, uverejnenej na ich webovom sídle.

V roku 2013 sa v Košiciach uskutočnil Národný pochod za život a zúčastnilo sa ho nevídaných 80-tisíc ľudí z celého Slovenska. O rok neskôr usporiadali aj prvý Bratislavský pochod za život a následne ďalší v roku 2015.

Účastníčka prvého Bratislavského pochodu za život v roku 2013. Zdroj: archív BZZ

Organizátori tohtoročného pochodu v Bratislave zrejme nemali ambíciu prilákať desaťtisíce účastníkov, ako to bolo na Národnom pochode za život, no predsa sa im do ulíc hlavného mesta podarilo túto nedeľu priviesť približne 3-tisíc ľudí, ktorí prišli dať svoj hlas „najmenším z nás“.

Hlavnými organizátormi tohtoročného lokálneho pochodu boli Inštitút Ladislava Hanusa, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku a Asociácia za život a rodinu. Záštitu nad podujatím prebrala Bratislavská arcidiecéza.

Organizátori otvorili podujatie okolo tretej poobede. Po programe pre deti odzneli viaceré príhovory osobností z profesionálneho, cirkevného, kultúrneho aj občiansko-politického života, ktoré striedali hudobné vystúpenia.

Z radov domácich rečníkov vystúpil napríklad Martin Luterán, rektor Kolégia Antona Neuwirtha, ktorý pripomenul, že zákon je jeden najdôležitejších vzdelávateľov v krajine, ktorý formuje naše správanie a hodnoty.

„Zákony, ktoré umožňovali vlastniť otrokov, nikoho nenútili, aby vlastnil otrokov. Napriek tomu tieto zákony robili krajinu nespravodlivou a stálo za to proti nim bojovať. Aj zákon, ktorý dnes umožňuje úmyselne zabíjať nenarodené deti, škodí druhým a je našou povinnosťou volať po zmene tohto zákona,“ povedal Luterán.

Na pódiu odzneli aj hlasy organizátorov a vypočuli si ich aj politici

„Povedali sme celému Slovensku, aj politikom a kandidátom vo voľbách, že život nenarodených detí treba chrániť rovnako, ako chránime život už narodených ľudí. Túto spravodlivú požiadavku vznášame do spoločnosti práve v období, keď sa rozhodujeme o charaktere našej krajiny. Žiadame občanov, aby volili aj podľa hodnôt,“ povedal jeden z organizátorov podujatia, Juraj Šúst z Inštitútu Ladislava Hanusa.

„Veľmi sa tešíme, že na podujatie prišlo 3-tisíc tisíc občanov Slovenska vyjadriť svoj postoj za život, za ochranu nenarodených detí a ich matiek pred rizikami potratu. Vždy je tu lepšie riešenie, ktoré musíme aktívne ponúkať. V 21. storočí je úplne zbytočné vôbec premýšľať nad potratom, ktorý ubližuje, ako nad riešením nejakej situácie, pretože vždy sú tu lepšie riešenia. Apelujeme na politikov, aby boli odvážnym hlasom nenarodených a ich matiek,“ povedal ďalší organizátor podujatia, Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu.

Hlasy organizátorov, ktorí pred voľbami apelovali najmä na politikov, si prišli vypočuť aj zástupcovia niektorých politických strán. Silné zastúpenie mala napríklad strana KDH na čele s Milanom Majerským, ktorého sprevádzal aj organizátor národných pochodov za život a súčasný kandidát za KDH Marek Michalčík.

„Bol som zatiaľ na každom pochode za život, a preto som chcel aj tento rok prísť. My máme v KDH jednoznačné nastavenie ochrany života od počatia až po prirodzenú smrť a určite nájdeme cestu na podporu akéhokoľvek zákona, ktorý vylepší ochranu akéhokoľvek ľudského života,“ vyjadril sa pre Štandard na mieste Majerský.

Prítomní boli aj politici z Kresťanskej únie, ktorí kandidujú v koalícii s OĽaNO. Konkrétne sme mohli vidieť Annu Záborskú a Richarda Vašečku.

„Keď chodím medzi ľudí, ktorí nám (pro-life politikom) fandia, to je pre mňa obrovská posila a je to posila aj pre tých, ktorí prišli,“ povedala Štandardu Záborská.

Na pódiu vystúpili aj zástupcovia cirkvi, arcibiskup Stanislav Zvolenský, biskup Jozef Haľko, zástupca gréckokatolíckej cirkvi Stanislav Diheneščík.

„Dobrý Boh každému vkladá do jeho svedomia podnety aj cez iných. Aj vy aj tento pochod je tým nositeľom podnetov do svedomia ľudí v našej spoločnosti,“ povedal Zvolenský a svoj príhovor zakončil požehnaním prítomných.

Pochod sa po hodine pohol smerom na Námestie slobody

Po príhovoroch sa dav vydal na pochod mestom, pričom prešiel popod Michalskú bránu, cez Obchodnú ulicu až na Námestie slobody. Medzi účastníkmi bol aj Pavol s rodinou.

„Som tu aj s manželkou a tromi deťmi. Keďže dve deti máme v pestúnstve, tak si veľmi vážim, že ich matka, ktorá sa o ne nedokázala postarať, prijala a nepotratila. Som veľmi vďačný, že máme tieto dva mladé životy a že sa môžeme o ne starať,“ povedal Pavol, ktorý sa s manželkou 14 rokov modlil za vlastné dieťa. Ako sám vraví, aj vďaka modlitbám detí, ktoré má v pestúnskej opatere, sa im to podarilo a dieťa v kočíku priniesli so sebou na pochod.

Bratislava za život 2023. Zdroj: Damián Konig/Štandard

Potraty sú negatívny spoločenský jav

Podľa organizátora pochodu Tomáša Kovačika vždy existujú lepšie riešenia ako umelý potrat a jeho cieľom je, aby sa tento zákrok stal nemysliteľným.

„Veľkou vecou, ktorú pro-life hnutie dosiahlo, je aj to, že dnes každý normálne zmýšľajúci človek považuje potrat za zlú vec. Všetci cítia, že je to negatívny spoločenský jav, ktorý chceme eliminovať. Len sa nevieme zhodnúť na spôsobe, ako to dosiahnuť,“ povedal Kovačik v rozhovore pre Štandard pár dní pred uskutočnením pochodu.

„Nechceme sa už len prizerať, chceme aktívne konať v prospech života. Pochodovali sme dnes pokojne, no odhodlane za najmenších z nás a hovoríme jasne, že sa nezľakneme, že ich neprestaneme brániť,“ uviedol Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku. Dodal, že si uvedomujeme, že ochrana nenarodených detí musí stáť na dvoch pilieroch, ktoré idú ruka v ruke.

Prvý pilier stojí na zlepšení súčasného právneho stavu –f žiadame napravenie abnormálnej situácie zavedenej komunistickým režimom, keď je tejto skupine ľudí upierané najzákladnejšie ľudské právo na život. Druhým pilierom je pomoc tehotným matkám a rodinám v núdzi, keďže ekonomické dôvody patria  medzi časté dôvody, pre ktoré matky zvažujú usmrtenie svojho dieťaťa.

Nemecký scenár narušenia extrémistami sa neopakoval

Tento mesiac sa pochody za život uskutočnili aj v Nemecku, a to v Berlíne a Kolíne nad Rýnom. Približne tritisíc účastníkov Kolínskeho pochodu sa v sobotu 16. septembra rozhodlo vytvoriť sprievod za hodnoty života, no po pár sto metroch ich zastavili ľavicoví extrémisti, ktorí sa rozhodli narušiť akciu blokádou v sede.

Keďže policajti nedokázali zabezpečiť uvoľnenie nahlásenej trasy, k pochodu už nedošlo a sprievod sa napokon vrátil na svoju východiskovú pozíciu. Radikáli sa navyše pustili do demolácie pripravených stánkov. Jeden účastník utŕžil menšie zranenia, keď ho po demolácii jeho stánku útočníci zhodili na zem“.

Našťastie sa tento scenár v Bratislave neopakoval. Už pred konaním pochodu organizátori upozornili účastníkov, že ide o „pokojné a príjemné podujatie“ a na svojom webovom sídle žiadali o slušné obsahy transparentov bez vulgárnych či urážlivých prejavov. Pochod aj vďaka dobrej organizácii a jasnému posolstvu usporiadateľov prebehol hladko a účastníci odchádzali po skončení dobre naladení.

Jedinou komplikáciou bolo počasie. Zamračené bolo už od začiatku akcie a mierny dážď sa dostavil krátko pred iniciovaním pochodu, účastníkov však neodradil.

Dúhová kárička

Pred začatím pochodu policajti predsa len museli zasiahnuť. A to v prípade zvláštnej káričky vybavenej reproduktorom a dúhovou vlajkou. Priviezol ju LGBTI+ aktivista, ktorý si na portáli Dúhy.sk hovorí Catgirl Silvia a Štandard v minulosti napísal o svojej záľube navštevovať ženské šatne.

Na jeho príchod okamžite reagovala polícia. Antikonfliktný tím ho odviedol bokom a aktivista aj s vozíkom odišiel.


Ďalšie články