Daniška na Konzervatívnom summite: Uverili sme vlastnej propagande

daniška Jaroslav Daniška. Reprofoto: Youtube

Konzervatívci z Európy sa v pondelok stretli v metropole Slovenska. Konferenciu Konzervatívny summit sledujeme online.

19:13 Konzervatívny summit modlitbou uzavrel gréckokatolícky kňaz a prispievateľ Štandardu Rastislav Čižik.

19:00 Podľa Hanusa je nereálne, aby sa vojna skončila na súčasnej hranici frontu, lebo to nechce ani jedna zo strán konfliktu. Bez dodávok zbraní zo Západu by sme podľa neho dnes nehovorili o desaťtisícoch migrantov, ale podstatne vyššom počte a hranice Ruska by boli oveľa ďalej.

„Rusko sa bude o Ukrajinu vždy zaujímať viac než Západ,“ oponoval Dreher s dôvetkom, že vojna nemôže pokračovať donekonečna.

Daniška uviedol, že obranná vojna je spravodlivá vždy, ale inak to začína byť v momente, keď by mohli byť do nej zatiahnutí aj iní aktéri. „Boli sme svedkami festivalu podceňovania Ruska,“ povedal.

18:40 Šéfredaktor Denníka Štandard Jaroslav Daniška skritizoval, ako ľahko dokážu sociálne siete mazať nepohodlný obsah. Dodal, že západné hodnoty kedysi znamenali slobodu a demokraciu, ale dnes sú to najmä homosexuálne manželstvá či transtémy.

„Keď sme vstupovali do NATO, jeho rozširovanie bolo rozširovanie bezpečnosti. Dnes to znamená provokovanie vojen. Priatelia, uverili sme vlastnej propagande,“ poznamenal šéfredaktor Denníka Štandard.

Uviedol, že médiá už viackrát priniesli správy o tom, ako Ukrajina vo vojne postúpila, spravila prielom k moru, ako vyhrá, ale nič z toho strašne často nie je pravda. „Ukrajina bude na tom horšie ako Francúzsko po Napoleonovi a Nemecko po Hitlerovi. A my v nej živíme nádej, že dobyjú Krym a všetci sa vrátia do veľkej jednotnej Ukrajiny. Toto je najväčšia faloš našej doby,“ poznamenal novinár.

„Od roku 1989 neboli pre nás dôležitejšie voľby, lebo budeme riešiť otázku, ktorá sa týka širšej Európy. Buďme pravdiví a pomôžme tomu lepšiemu,“ uzavrel Daniška.

18:14 „Dobré médium sa musí opierať o niekoľko dobre definovaných hodnôt: musí mať integritu a vášeň pre pravdu, čo je aj v našom prostredí nebezpečná vlastnosť,“ povedal šéfredaktor denníka Postoj Martin Hanus.

Dodal, že konzervatívne médiá sa musia snažiť osloviť aj liberálnejších čitateľov a nebáť sa kritizovať prešľapy konzervatívnych politikov. Ako príklad uviedol Tuckera Carlsona, ktorý podľa jeho slov tvrdil, že americké voľby boli sfalšované, hoci si to podľa jeho zverejnenej komunikácie nemyslel.

17:16 „Modernizácia konzervativizmu vždy znamená jeho liberalizáciu,“ povedal Andre Duhan, autor knihy Konzervativní revoluce. Konzervatívci by podľa neho mali viesť kultúrne vojny, lebo tie sú návratom do kultúrnej domény konzervativizmu a spochybňujú progresívne koncepty.

„My sme Západ,“ uviedol Duhan s dôvetkom, že štáty strednej Európy stáročia chránili náš kontinent pred nebezpečenstvom z juhu a východu a ani štyridsať rokov socializmu nič nezmení na našom ukotvení.

16:52 Dénés András Nagy vyzdvihol, že Maďarsko a Slovensko sú bratské štáty, ktoré v minulosti spolupracovali, dokázali takmer sedemsto rokov udržať vyšehradské zoskupenie a navzájom sa podržali aj počas kríz ako napríklad migračná vlna v roku 2015.

Potrebujeme podľa neho vytvoriť vlastný „mediálny ekosystém“, kde budú môcť konzervatívci slobodne vyjadriť svoje názory a potrebujeme založiť viac konzervatívnych think tankov. Citoval slovenskú hymnu a vyzval na zastavenie „wokeizmu“.

16:32 Matúš Hagara z CitizenGo vyzval konzervatívcov, aby neprijímali zákony a smernice, ktoré oslabujú slobodu prejavu, lebo môžu byť použité proti nim. Vysvetlil to na prípade fínskej kresťanskodemokratickej političky Päivi Räsänenovej, ktorá sa ocitla už v druhej inštancii pre zverejnenie svojich kresťanských názorov ohľadom manželstva a sexuality. 

„O náboženskú slobodu musíme stále bojovať,“ zdôraznil Hagara.

16:18 „Sme nenávidený manželský pár, lebo chránime súčasný právny rámec, podľa ktorého je manželstvo zväzkom muža a ženy,“ vysvetlila Jana Jochová. „Registrované partnerstvo je Pandorina skrinka,“ vyhlásila s dôvetkom, že keď ho v Česku v roku 2006 schválili, aktivisti tvrdili, že nebudú požadovať viac. „Buďte radi, že ho nemáte,“ zdôraznila predsedníčka konzervatívnej organizácie Aliancia za rodinu.

„Treba vydržať, aj keď je situácia ťažká. Ani pre nás to nie je ľahké, pre naše deti,“ povzbudila prítomných Jochová.

15:06 „Zákazom potratov na Slovensku nič nezískame, lebo žena pôjde na potrat o pár kilometrov ďalej do Hainburgu,“ povedal Matovič. Štát by sa podľa neho mal skôr starať o to, aby žene vytvoril podmienky, aby umelý potrat nezvažovala.

Krajniak poznamenal, že doposiaľ v parlamente hlasoval za každý pro-life zákon a bude tak robiť aj v budúcnosti. Najbližší je mu vraj poľský model, ktorý pripúšťa potraty len v prípade znásilnenia a ohrozenia života matky.

14:54 Matovič aj Krajniak sú proti tomu, aby štát nepodporoval umiestnenie dieťaťa do jaslí. Vyššiu pôrodnosť podľa nich nedosiahneme tým, že budeme ženy nútiť byť tri roky pri ich deťoch, ale tým, že im umožníme vrátiť sa napriek deťom do práce, keď to samy chcú. Matky tak podľa nich cítia štátnu podporu pri zosúladení ich pracovného života s tým osobným.

Záborská pripomenula, že do troch rokov dieťaťa sa vyvíjajú všetky dôležité väzby. Treba podľa nej nariadiť systém, pri ktorom ženy nebudú dávať deti do jaslí len preto, že nemajú na výber. Navrhla by francúzsky model, podľa ktorého štát prispieva na opatrenia dieťaťa a rodina sa môže rozhodnúť, či za ten príspevok umiestni dieťa do jaslí, najme si opatrovateľku, alebo si príspevok nechá.

14:45 Igor Matovič (OĽaNO) vnímal zákon o fiduciárnych vyhláseniach ako nástroj na zabránenie registrovaných partnerstiev. „Keby sa ten zákon prijal, LGBTI komunita by sa nemohla sťažovať, že sa nemôže informovať o zdravotnom stave a mnohé iné a nikto by nežiadal registrované partnerstvá,“ povedal šéf Obyčajných.

„Ak by to pripravil niekto po voľbách v podobnej rovine ako minister Karas, viem si predstaviť, že Sme rodina to podporí,“ vyhlásil Krajniak.

14:22 Milan Krajniak je najviac pyšný na rodičovský dôchodok, lebo sa ním podľa neho podarilo zmierniť rozdiely medzi ženami, ktoré strávili roky na materskej dovolenke a zvyškom dôchodcov. „Väčšina ľudí na Slovensku to považuje za dobrú vec.“

13:17 Jozef Filko (KÚ) považuje za gro konzervatívneho programu boj proti umelým potratom. „Keby nebol potrat, nechýbalo by nám 1,4 milióna ľudí, nepotrebovali by sme migráciu na zachovanie pracovného trhu. Treba ísť podľa hodnotových priorít, riešiť najväčšiu nespravodlivosť a nevyhýbať sa konfliktu,“ poznamenal Filko.

13:08 Ján Čarnogurský v otázke uviedol, že EÚ pôsobí dojmom, že je vazalom USA. Spýtal sa Lexmann a Kuglerovej, či môžu spomenúť jediný krok, v ktorom išla EÚ proti záujmom USA. Lexmann v odpovedi uviedla, že problémom je skôr to, že EÚ zintenzívňuje obchod s Čínou, zatiaľ čo USA „už pochopili“, že sa jej v obchodnej rovine treba postaviť.

12:56 Rastislav Krátky (OĽaNO) uviedol, že progresívci „nie sú naši nepriatelia“. Potrebujeme podľa neho spolupracovať aj s ľuďmi, ktorí nezdieľajú konzervatívny svetonázor, lebo „nemáme päťdesiat percent v parlamente“.

Na otázku, či sa jeho strana bude podľa tohto princípu správať aj k ostatným politickým stranám, uviedol, že „OĽaNO je vo vojnovom stave s korupciou“. „Táto idea, tento program, takéto skutky, proti tomu sa budeme stavať… Keď skutočne konzervatívne strany vylúčia tieto politické strany, vtedy zavládne pokoj,“ povedal Krátky.

12:44 Rakúska poslankyňa Gudrun Kugler (OVP) zdôraznila, že dôležitým cieľom dnešnej politiky je prevencia. „Európa sa nemôže stať múzeom,“ konštatovala ohľadom presadzovania zelených politík a možného ekonomického prevalcovania Európy Čínou. Vďaka konzervatívcom začína byť podľa nej európska debata racionálnejšia.

Pripomenula Roda Drehera a jeho výzvu na budovanie nových spojenectiev. „Moje nové najlepšie kamošky sú radikálne lesby,“ povedala s dôvetkom, že za ňou prichádzajú, pretože ich znepokojuje narastajúce odmietanie konceptu existencie dvoch pohlaví.

12:40 Na otázku, aké víťazstva dosiahli konzervatívci v Európskom parlamente v tomto volebnom období europoslankyňa Miriam Lexmann odpovedala: „Ťažko povedať“. Konzervatívci sú podľa nej v europarlamente v menšine. Ako pozitívne vníma zjednotenie sa konzervatívcov ohľadom Správy Matić, ktorá však bola schválená. Spomenula aj postavenie sa za čínskeho kardinála Zena.

11:54 Podľa Záborskej (KÚ) sa budúce volebné obdobie nepodarí presadiť prísnejší pro-life zákon. Vidí reálne schváliť zákon o tlkote srdca, podľa ktorého by si ženy žiadajúce o umelý potrat museli vypočuť tlkot srdca nenarodeného dieťaťa.

11:34 Na otázku, prečo zástupcovia zúčastnených strán odmietajú koalíciu so Smerom, keď tá sa javí ako jedinou hrádzou proti progresivizmu, Krajniak (Sme rodina) uviedol, že Smer povie len to, čo sa mu hodí a pripomenul, že europoslanci Smeru hlasovali viackrát v súlade s LGBT ideológiou.

Andrejuvová (OĽaNO/NOVA) pripomenula, že Smer nehlasoval za novely o pohrebníctve, ktorá umožňovala pochovať potratené plody alebo za novelu o rodných číslach, podľa ktorej by k zmene rodného čísla mohlo dôjsť len na základe genetických testov, ktoré by potvrdili nesprávne určené pohlavie.

11:15 Marián Čaučík (KDH) považuje za dlhodobú víziu konzervatívcov, že budú konzervovať inštitúcie ako napríklad cirkev či rodina.

„Cirkev je inštitúcia, ktorá formuje hodnotami všetkých svojich členov a v spoločnosti je dôležitá. Budeme zažívať, že cirkev bude vytláčaná z verejného života. Treba jej nájsť miesto v spoločnosti aj v tom, ako sa to bude preklápať do politického života,“ uviedol.

11:10 Anna Andrejuvová (OĽaNO/NOVA) zažartovala, že nadviaže na svoj niekdajší rozhovor a s konzervativizmom to vidí stále ružovo, a preto si dala ružové šaty.

Slovensko podľa nej v minulom období najviac pomohlo rodinám a v tejto prorodinnej politike treba pokračovať.

11:07 Krajniak by si za povolebného partnera pre Sme rodina vybral stranu Hlas.

11:01 Milan Krajniak (Sme rodina) oponuje, že výsledok týchto volieb ešte nie je jasný. Strany Smer a Republika sa podľa neho snažia zavliecť Slovensko na východ a strany Progresívne Slovensko a SaS zas k progresívnemu Bruselu. „Odmietam tieto dve voľby, lebo sú klamlivé. Už v minulých voľbách sme vedeli, že štvrtina až tretina voličov sa rozhodla na poslednú chvíľu. Teraz sa rozhodujú tieto voľby. Najdôležitejšie je povedať, že máme svoju vlastnú predstavu o Slovensku a vieme ju presadiť,“ uviedol Krajniak.

Konzervatívne strany podľa neho vedia čeliť progresívcom a dokázali za minulé volebné obdobie urobiť dobré veci. Konzervatívci podľa neho nemôžu šíriť depresiu. „Kto bude chcieť mať na Slovensku deti, ak si bude čítať, že do troch rokov vyhynú všetky druhy,“ opýtal sa. Treba podľa neho nenabiehať na módne vlny, šíriť nádej a optimizmus a pokojne argumentovať.

10:50 Na podujatí diskutovali aj politici o budúcnosti po parlamentných voľbách 30. septembra. Anna Záborská (KÚ) skonštatovala, že kresťanské a konzervatívne sily nebudú víťazom volieb. „Stojíme pred dilemou, či väčším víťazom volieb bude korupcia, alebo ideologická kolonizácia. Keďže v sobotu stoja pred nami len tieto dve voľby, my konzervatívci na tom nesieme svoj podiel viny,“ povedala.

Zmena môže podľa nej nastať, ak sa implementuje politika, ktorá zlepšuje dôstojný život viacpočetných rodín. Práve témy ako demografia či zamestnanosť môžu podľa nej spojiť politikov z konzervatívnych politických strán. Dúfa, že nadstranícka poslušnosť nezvíťazí nad hodnotovým ukotvením jednotlivcov, ktorí budú v parlamente.

10:22 Na otázku z publika, kde sú príčiny, že rozvrat v Spojených štátoch nastal tak rýchlo, Dreher uviedol, že je to aj dôsledok nastupujúcej technologickej doby. Podľa neho čoraz viac ľudí nežije v realite. „Milióny detí žijú online, kde sa im podsúva radikálne sebadefinovanie, zvyčajne sexuálne,“ poznamenal.

09:40 „Aj keď ste malá krajina, musíte urobiť všetko pre to, aby ste sa spojili s inými malými krajinami a postavili sa týmto tyranom. Ak to urobí dostatok z nás, možno budeme prekvapení, akých spojencov máme v celej Európe a inde na Západe,“ povedal v hlavnom príhovore svetoznámy konzervatívny autor Rod Dreher.

„Viem, že slovenskú pravicu rozdelila, niekedy až trpko, vojna na Ukrajine. Viem, že táto vojna narušila priateľstvá, niektoré z nich staré a hlboké. Priatelia, prosím vás, aby ste sa zmierili. Duchovná, morálna a politická vojna, ktorá prebieha proti viere a proti západnej civilizácii, je väčšou hrozbou pre nás všetkých. Levy naozaj prichádzajú. Zmierme sa a postavme sa spoločne za Boha, za pravdu a za národ. Nech už si o
konflikte medzi NATO, Ruskom a Ukrajinou myslíte čokoľvek, prosím, nedovoľte, aby sa vaše bratstvo a
solidarita stali obeťami vojny,“ vyzval spisovateľ.

09:25 Úvodné slovo mal organizátor Juraj Šúst z Inštitútu Ladislava Hanusa. Skonštatoval, že medzi konzervatívcami došlo k rozdeleniu a z nasledujúcich parlamentných volieb asi nevzídu víťazne. Vyzdvihol význam pondelňajšieho podujatia, keďže sa potrebujeme spolu rozprávať a navzájom sa počúvať.

09:20 V pondelok 25. septembra sa začal tretí ročník Konzervatívneho summitu v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Ide o stretnutie konzervatívnych lídrov a osobností z politiky, kultúry, cirkví, občianskej spoločnosti, akadémie, biznisu a médií. Organizátor Konzervatívneho summitu je Inštitút Ladislava Hanusa (ILH), ktorý vychádza z radov Spoločenstva Ladislava Hanusa. 

Hostia budú diskutovať o slovenskej politike. Niekoľko panelov bude zameraných na parlamentné voľby, rodinnú politiku, hospodársku politiku či novú generáciu konzervatívcov. Vystúpia v nich politici, ktorí sa hlásia ku konzervatívnym princípom. 

Pozornosť bude venovaná aj blížiacim sa voľbám do Európskeho parlamentu či poslaniu konzervatívnych médií. Zaznie aj niekoľko rečníckych vstupov o tom, ako čeliť progresivizmu.

Mediálnym partnerom summitu je aj denník Štandard.


Ďalšie články