Zo stredovekého dažďa pod moderný odkvap

Máloktorá krajina na svete sa mení tak rýchlo ako Saudská Arábia. Krajina, kde ležia najsvätejšie miesta islamu, bola dlho jednou z najzaostalejších teokracií na planéte, s ktorou sa mohol rovnať hádam iba Taliban alebo Islamský štát. 

Saudskoarabský princ Mohammad bin Salmán. Zdroj: reprofoto YouTube Saudskoarabský princ Mohammad bin Salmán. Zdroj: reprofoto YouTube

Samozrejme, na rozdiel od Talibanu či Islamského štátu mala Saudská Arábia veľa peňazí z predaja ropy a to sa odrážalo aj na jej medzinárodnom postavení „váženého spojenca v boji proti terorizmu“. Ako keby pätnásť z devätnástich útočníkov na World Trade Center neboli Saudi.

Súčasný saudský kráľ je starec pamätajúci ešte Stalina a Churchilla (na Silvestra bude mať 88 rokov), ale na tom veľmi nezáleží, pretože reálnu moc nedrží. Na trón sa dostal v čipernom veku 79 rokov po tom, čo jeho polovičný brat Abdulláh (90 rokov) zomrel na zápal pľúc. Zlé jazyky tvrdia, že už vtedy azda trpel nejakou formou demencie, čo sa odvtedy určite nezlepšilo a čo saudské oficiálne kruhy veľmi vehementne popierajú. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.