Ako sa v Rusku odohral štátny prevrat a svet si to nevšimol

Reč bude o udalostiach, ktoré určili budúci osud Ruska. A nielen samotného Ruska. Dovolím si povedať, že keby sa to nestalo, nedošlo by ani k súčasnej situácii na Ukrajine a hrozbe rozšírenia vojny po celej Európe. Bol som pri tom a píšem ako priamy svedok udalostí. Niečo z toho smutného príbehu vyplýva aj pre Slovensko a ďalšie krajiny.

Rusko-historie-oslavy-svátek-2 Rok 2004, ruský prezident Putin sa zdraví so svojim predchodcom Jeľcinom počas sviatku ruskej nezávislosti. Foto: Profimedia.sk

Mnoho ľudí stále verí, že to, čo sa stalo v Rusku na prelome septembra a októbra 1993, bol posledný boj demokracie proti komunizmu. Ale nie je to pravda. Riadne zvolený prezident zaútočil na riadne zvolený parlament a zrušil ústavu, ktorá obmedzovala jeho právomoci. Ako to možno nazvať? Bol som účastníkom a svedkom týchto udalostí a o tridsať rokov neskôr ich môžem analyzovať bez vášne tej doby. S úplným pokojom a istotou preto hovorím, že to bol štátny prevrat.

Parlamentná republika


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.