Voľby v Košiciach: Absolvovali ich primátor, župan Trnka aj exprezident Schuster. Navštívili sme tiež volebné okrsky na Luniku IX

KOŠICE – V Košiciach odvolili primátor mesta Jaroslav Polaček, župan Rastislav Trnka i bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

384785728_901828827974218_3367056358497126143_n Župan Trnka už odvolil. FOTO: Rasťo Trnka FB

Hlasovanie v meste sa začalo o siedmej ráno. Volebné miestnosti v Košiciach by sa mali uzavrieť načas, o 22.00, a to i napriek tomu, že volebné moratórium sa z dôvodu zdravotného incidentu v bratislavskej Petržalke predĺžilo do 22.40.

Primátor Košíc má voľby už za sebou. FOTO: Jaroslav Polaček FB

Exprezident Rudolf Schuster po odvolení odpovedal na zopár otázok novinárov. Okrem iného sa vyjadril aj k poriadne vyostrenej predvolebnej kampani, ktorá bola často až za hranou únosnosti: „Sú veci, za ktoré sa hanbím, ale myslím si, že každá strana a každý človek vidia úroveň tých, ktorí tú kampaň robili, ako sa správali, a podľa toho by mali aj voliť.“ Ako dodal, náročné to mal aj pri výbere svojho favorita. „Nebol som rozhodnutý na prvý šup, ale musel sa rozhodnúť, preto idem.“

Redakcia Košického Štandardu sa vybrala do niektorých volebných okrskov. Zavítali sme aj na Lunik IX. Tam prišlo doobeda odovzdať svoj hlas v jednom z dvoch okrskov z niekoľkých tisícok voličov len 80 z nich. „Popoludní očakávame vyššiu účasť,“ povedala nám Jana Šantová z miestnej okrskovej volebnej komisie.

„Do 13.00 dosiahla volebná účasť zhruba 30 percent. Hlavne starší voliči a stredná generácia,“ informovala Monika Vaľková, predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo 9 na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach. V priestoroch základnej školy na Maurerovej ulici sú okrem spomínanej ďalšie štyri okrskové volebné komisie. V nich bola volebná účasť podobná.