Od soboty jazdí po Bratislave nová električka. Postupne pribudnú ďalšie

BRATISLAVA – Dopravný podnik Bratislava zaraďuje postupne do skúšobnej prevádzky nové električky a trolejbusy. Testovacia jazda s cestujúcimi na jednej z nových električiek pritom začala už túto sobotu.

NOVE5 Cestujúci môžu v testovacej jazde vyskúšať novú električku. Foto: Dopravný podnik Bratislava.

Do bratislavských ulíc by malo byť nasadených celkovo 30 nových električiek, z toho 20 jednosmerných a 10 obojsmerných. Nové jednosmerné električky v upravenej verzii Škoda ForCity Plus 29T3 majú dĺžku viac ako 32 metrov. Rozdiel oproti staršiemu typu je vidieť na karosérii týchto dvadsiatich vozidiel, ktorá je mohutnejšia. Zmenou prešla aj predná a zadná maska vozidla, svetlá boli nahradené za plne LED-kové. Okrem toho disponujú aj novším informačným systémom a farebnými vonkajšími transparentmi.

„Električky budú nasadené na rôznych linkách v rámci električkovej siete v meste, teda cestujúci z rôznych mestských častí sa nimi budú môcť previezť už čoskoro,“ informoval Bratislavský Štandard vedúci odboru marketingu a komunikácie Martin Chlebovec.

Okrem električiek pribudne aj 50 hybridných trolejbusov všetkých dĺžkových kategórií. Novinkou v hlavnom meste bude 23 kusov 18-metrových trolejbusov Škoda 27 Tr Solaris ako aj trojčlánkový 24-metrový megatrolejbus Škoda-Solaris Trollino 24, ktorých dopravca nakúpil 16 kusov. Tieto vozidlá sú hybridné, čo v praxi znamená, že sú schopné prejsť časť úsekov trasy mimo trakčného vedenia. „Parciálne (hybridné) kĺbové trolejbusy budú po skončení homologizačných skúšok prioritne určené pre linky 61 a 40. Megatrolejbusy zase pomôžu kapacitne odbremeniť východnú časť Bratislavy, a to na linke 71,“ spresnil Chlebovec.

Hybridný trolejbus v uliciach Bratislavy. Foto: Dopravný podnik Bratislava.

Zaraďovanie nových dráhových vozidiel do riadnej premávky predpokladá dopravný podnik po skončení homologizačného procesu niekedy počas novembra.