Rok od tragickej nehody: Stovky mladých spomínali na mŕtvych vysokoškolákov

BRATISLAVA – Na Staromestskej ulici a v koncertnej sieni neďalekej dvorany VŠMU sa uskutočnilo spomienkové stretnutie Memento Zochova k prvému výročiu od tragickej nehody, pri ktorej zomrelo na autobusovej zastávke päť vysokoškolákov.

20231002_192001 Zapaľovanie sviečok a kahančekov počas spomienkového zhromaždenia. Foto: Redakcia

Podujatie, ktoré organizuje UK, VŠMU a STU v Bratislave začalo symbolicky, zastavením dopravy na Staromestskej ulici. Na mieste bolo zhruba dvesto ľudí a polícia, ktorá dohliadala na priebeh spomienkovej akcie. Prišli najmä mladí ľudia.

Obete tragickej nehody si študenti uctili minútou ticha. Na pláne mali aj tanečné vystúpenie, po ktorom nasledoval krátky hudobný program pred budovou VŠMU.

Zhromaždenia sa zúčastnili najmä mladí ľudia. Foto: redakcia

Ten sa potom presunul do koncertnej siene dvorany VŠMU. Zostavený bol z diel klasickej hudby v interpretácii študentov a študentiek vysokej školy.

Obeťami nezmyselnej nehody boli študenti Broňa Božoňová, Natália Hamráková, Richard Hlavács, Sasha Slovík a Marek Vojtaššák. O život ich pripravil bezohľadnou jazdou bývalý generálny sekretár Deflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček.

K nehode došlo po tom, ako auto s opitým vodičom narazilo pri rýchlosti 143 kilometrov za hodinu do študentov stojacich na zastávke MHD. Na mieste mu namerali 1,69 promile alkoholu.

Mestský súd Bratislava I. odsúdil Dušana Dědečku na 15 rokov nepodmienečným trestom odňatia slobody za všeobecné ohrozenie. Rozsudok nie je právoplatný, proces bude pokračovať 9. októbra.