Ružové štatistiky ekonomiky pod Araratom: geopolitická realita Arménska je však iná

Národná hora Arménov Ararat leží celá v Turecku. Nič asi lepšie nevystihuje tento starý národ, s ktorým sa história nepekne pohrala.

Do Arménska prišlo z Náhorného Karabachu už viac než 85.000 vysídlencov Do Arménska prišli z Náhorného Karabachu už desaťtisíce vysídlencov. Foto: TASR/AP

Ako je na tom Arménsko ekonomicky? Na prvý pohľad prekvapivo dobre. Za minulý rok jeho ekonomika narástla o 12,6 percenta, na rok 2023 sú čerstvé predikcie rastu 7 percent.  Medzi rokmi 2020 a 2023 sa v dolároch merané HDP takmer zdvojnásobí. Inflácia je na nule, verejný dlh je menej ako 50 percent HDP a za posledné tri roky klesol o 17 percentuálnych bodov. Deficit bude tento rok okolo 2 percent. Arménsky dram bol minulý rok jednou z najviac rastúcich mien na svete.

Zánik enklávy v Náhornom Karabachu je síce ďalšou historickou ranou pre Arménov, no zároveň znamená koniec jednej veľkej neistoty a prílev desiatok tisíc nových obyvateľov. Prirátajme prílev desiatok tisíc Rusov, ktorí ušli pred mobilizáciou. Často ide o kvalifikovaných profesionálov, ktorí si so sebou priniesli aj prácu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.