FOTO: Dvojkríž na Capkovom vrchu láka domácich i zahraničných turistov. Pozrieť si ho prišli aj politici

P3660125-1024x768 Dvojkríž v Čadci je lákadlom pre domácich, ale aj zahraničných turistov. FOTO: Mesto Čadca

ČADCA – Slovenský dvojkríž na Capkovom vrchu v Čadci bol postavený v roku 1993. Dvojkríž je vysoký sedem metrov a je umiestnený na vrchole Capkovho vrchu. Je viditeľný z veľkej časti Kysúc a je jedným z najvýznamnejších symbolov mesta Čadca.

„Postavili ho slovenskí národovci z Čadce v roku 1993. Konkrétne sa oň pričinili Pavol Škorvánek, Ladislav Škorvánek, Jozef Škulavík, Anna Belousovová, Mária Kotvasová,“ priblížil nám zástupca primátora Čadce Pavol Holeštiak, ktorý dodal, že pravidelne na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska sa tam konajú výstupy k tomuto krížu, v spolupráci s Maticou Slovenskou.

Dvojkríž je obľúbeným turistickým cieľom. Na Capkov vrch vedie niekoľko turistických chodníkov. Z vrcholu je krásny výhľad na okolitú prírodu a mesto Čadca. Tento rok sa pri príležitosti 30. výročia postavenia dvojkríža uskutočnili oslavy. V rámci osláv sa konali bohoslužby, kultúrne podujatia a výstupy na Capkov vrch. „Je odtiaľ krásny výhľad na Čadcu a okolie. Treba dodať, že ide o jeden z najvyšších a najmasívnejších slovenských dvojkrížov u nás. Vyníma sa nad okresným mestom Čadca naozaj dôstojne a majestátne,“ vraví Holeštiak.

Práve pri tejto príležitosti bol dvojkríž plne osvetlený, aby bol počas večera viditeľný z ďalekých Kysúc. Osvetlenie je realizované pomocou LED svetiel, ktoré sú umiestnené na kovovej konštrukcii, ktorá drží dvojkríž. Svetlá sú nastavené tak, aby dvojkríž bol viditeľný aj v noci. „Našťastie sa ho po 30-ich rokoch podarilo vďaka primátorovi Čadce Matejovi Šimáškovi veľmi pekne osvetliť. Zároveň sa obnovili lavičky z masívneho dreva. Rastú tam aj huby. Návštevník pookreje na tele i na duchu,“ podotkol zástupca primátora.

Zaujímala nás aj cena tohto dvojkríža, nakoľko to bolo ešte za čias komunizmu. Ako sme sa dozvedeli priamo z mesta, dvojkríž bol hradený zo súkromných financií bratov Škorvánkovcov v sume okolo 10-tisíc Kčs. Pri jeho vyvezení na kopec a osádzaní sa poškodila ťažká technika, preto sa inštaloval v ťažkom, kopcovitom teréne na dvakrát. Je to však už len história.

Tu je niekoľko zaujímavostí o slovenskom dvojkríži na Capkovom vrchu:

  • Dvojkríž je vyrobený zo železného kovu.
  • Dvojkríž je postavený na betónovom základe.
  • V roku 2013 bol dvojkríž zrekonštruovaný.
  • Osvetlenie je realizované pomocou 120 LED svetiel.
  • Svetlá sú napájané z fotovoltických panelov, ktoré sú umiestnené na Capkovom vrchu.
  • Osvetlenie je ovládané automaticky, pričom sa zapína v tme a vypína ráno.
  • Boli tam viacerí ústavní činitelia – ministri, podpredsedovia slovenského parlamentu, poslanci NR SR a ďalší zaujímaví ľudia.

Ďalšie články