NAKA zasiahla vo Fun rádiu aj vo firme blízkej Borguľovi. Odviezli si len faktúry, ktoré majú už tri mesiace, reaguje Boris Kollár

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v stredu od ranných hodín realizujú akciu s názvom Targety. Zameraná je na objasnenie rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti, ktorá bola údajne páchaná v rokoch 2011 až 2021. Policajti zasahujú na 17 miestach v rámci Slovenska, zásah vedú aj v spoločnostiach Prvá stavebná sporiteľňa, Media Print Kappa, Sayrus či Bob Group.

profimedia-0747312854 Foto: Profimedia.sk

Podľa zistení polície vraj bola ekonomická trestná činnosť páchaná v rokoch 2011 až 2021 so škodou na DPH vo výške približne 7,5 milióna eur. „Viac informácií poskytneme, len čo to procesná situácia umožní,“ uviedli z prezídia.

Zásah sa podľa informácií TA3 týka firiem predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára a jeho spolustraníka Martina Borguľu, ktorý vlastní firmu Slovclean.

Do budovy pri bratislavskej železničnej stanici Vinohrady prišiel Borguľa krátko po pol deviatej. S úsmevom uviedol, že o zásahu nevie, a vošiel dnu. Polícia následne uzavrela súkromný pozemok. Z budovy Slovcleanu okolo 11.20 hod vyniesli elitní policajti nákupný vozík plný dokumentov, píše Pravda.

NAKA podľa informácií TA3 zasahuje aj vo Fun rádiu na Leškovej ulici v Bratislave. Boris Kollár, ktorý rádio vlastní, uviedol, že o zásahu má informácie len z médií.

Podľa informácií denníka Pravda ide vraj o pokračovanie akcie Vata. Tá sa podľa denníka týkala jedného z IT projektov, ktorý sa realizoval v utajenom režime. Dokopy stál 52 miliónov eur s DPH. Polícia zaisťuje veci, no žiadne osoby neobvinila ani nezadržala.

Príslušník NAKA vstupuje do výťahu v budove Fun rádia na Leškovej ulici 5 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR
Na snímke budova Fun rádia na Leškovej ulici 5 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR

K zásahu NAKA sa vyjadril Rastislav Dutka, generálny riaditeľ RADIO GROUP a. s., ktorá vlastní licenciu na vysielanie Fun rádia. „Nie sme si vedomí žiadneho porušenia zákonov. Sme pevne presvedčení, že naša spolupráca s OČTK povedie k rýchlemu vyjasneniu tejto situácie,“ povedal.

„Sme slobodné a nezávislé médium. Napriek takémuto zásahu však máme plnú dôveru k schopnosti OČTK vykonávať povinnosti v súlade s platným zákonom a predpismi a len v nevyhnutnej miere. V tejto súvislosti sme ponúkli plnú spoluprácu a predložili sme všetky požadované dokumenty a informácie,“ vyhlásil Dutka.

Kollár: Bol to politický cirkus na prekrytie nezvládnutej migrácie

O celej záležitosti mali v stredu informovať na tlačovej konferencii o 13.30 h. Boris Kollár aj Martin Borguľa. Druhý menovaný sa na nej nakoniec nezúčastnil, Kollár nevysvetlil prečo.

„To, čo sme dnes zažili na Leškovej ulici, bol jeden trápny politický cirkus,“ povedal šéf Sme rodina v úvode tlačovky. Faktúry, ktoré si policajti odviezli na piatich autách, majú podľa neho už tri mesiace na NAKA. „Pravá ruka v Policajnom zbore nevie, čo robí ľavá. Odniesli si to, čo už majú,“ zhodnotil.

Policajti sa podľa neho správali v budove veľmi korektne. Vedenie polície chce podľa neho týmto prekryť svoju neschopnosť, konkrétne zatvorenie hraníc zo strany Poľska a Česka. „Česi už chytili pár migrantov, ktorých nám budú vracať, takže asi to svoj zmysel malo,“ uviedol na margo hraničných kontrol.

Kollár nemá relevantné údaje o tom, aké faktúry si NAKA odviezla z Fun rádia. Boli podľa neho z roku 2011, 2014 a 2018 a týkali sa dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Kollár vraj nemá bližšie informácie, lebo nie je konateľom ani štatutárom Radio group, ale len konečným užívateľom výhod.

Aj z Borguľovej firmy Slovclean mala podľa neho NAKA faktúry za dva a pol roka.

Predseda parlamentu si nemyslí, že za týmto zásahom je podnikateľ Zoroslav Kollár, ktorý proti nemu vedie už niekoľko mesiacov antikampaň.

Kollár uviedol, že denník Sme, Denník N a Aktuality sú len PR agentúrou a jej redaktori propagandistami, a preto už nebude odpovedať na otázky redaktorov z týchto médií. Povedal, že doteraz bol zdržanlivý, ale už na to nemá žiadny dôvod.

(est, luc, ta3, pravda)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok