Žltačka sa šíri veľkou rýchlosťou. Tu je to najhoršie

KOŠICE – Situácia v súvislosti s hepatitídou typu A v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach nie je vôbec priaznivá. Naopak, je alarmujúca, môžeme hovoriť o epidémii trvajúcej už od decembra. Hospitalizovaných s týmto ochorením bolo 400 pacientov. Ako informoval riaditeľ nemocnice Andrej Koman, všetky lôžka infekčného oddelenia sú obsadené.[link url=https://kosice.standard.sk/449491/michalovska-nemocnica-spustila-ockovanie-proti-hpv-virusu]

274612590_349615640418440_1374337249763488577_n Detská fakultná nemocnica

„V takomto režime pracujeme v podstate už celý rok. Prvá vlna epidémie bola niekedy v apríli a máji, ohniskami boli obce Kecerovce a Boliarov,“ hovorí Andrej Koman.

„Na 25 lôžkach detského infekčného oddelenia leží aktuálne 25 pacientov s hepatitídou, z toho v utorok bolo prijatých sedem nových pacientov z Keceroviec, Boliarova a mestskej časti Košice-Šaca,“ uviedla nemocnica s tým, že nie je kam umiestniť pacientov s inými diagnózami.

„Toto ochorenie postihuje prevažne malú detskú populáciu, už pozorujeme posun k adolescentnej skupine detí, to je prvá informácia o zásadnej zmene oproti prvej vlne. V tejto druhej vlne postihuje skôr tie väčšie deti. Infekčné oddelenie je momentálne plné, jedno lôžko, ktoré sa uvoľnilo v nočných hodinách, je v rezerve, ale, samozrejme, kolegovia majú skúsenosti, minimálne rok pracujú s touto diagnózou a efektívne pracujú s deťmi, takže veľmi skoro sa ich snažia liečiť a prepúšťať do domácej liečby,“ informuje riaditeľ nemocnice.


Epidémia prepukla najskôr na košickom sídlisku Lunik IX, neskôr v Moldave nad Bodvou. Potom sa situácia zlepšila, ale v súčasnosti je alarmujúca. Ako si Andrej Koman vysvetľuje tento stav? „Veľmi dôležité je zasiahnuť v ohnisku nákazy včas a efektívne. Nám sa to podarilo v obidvoch ohniskách, teda na Luniku IX aj v Moldave, vďaka zlepšeniu hygienických podmienok v tejto oblasti. To spôsobilo, že v mesiacoch jún a júl sme urobili posledné očkovanie, ktoré sa ukázalo ako efektívne a celý júl a august bol v podstate pokoj. Teraz to vyvrcholilo po prázdninách, po kontaktoch detí s ochorením, ktoré má 50-dňovú inkubačnú dobu. Teraz nastal vrchol tohoto ochorenia a postihol túto nemocnicu v plnom rozsahu. Ťažko predikovať dopredu, ako sa vyvinie obsadenie lôžok, ale urobíme všetko pre to, aby, ak vznikne potreba ďalších lôžok, sme ich mohli uvoľniť. Prvé opatrenia sme už urobili, čiastočne reprofilizovali, aby infektológovia mohli pracovať s čo najväčším počtom lôžok.“ 


Systémovým riešením priestorovo poddimenzovaného Detského infekčného oddelenia i ďalších pracovísk Detskej fakultnej nemocnice Košice by bola realizácia nadstavby nemocnice, ktorú považuje vedenie nemocnice za absolútnu prioritu. Umožnila by výrazne zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a rozšírenie priestorovej kapacity by bolo na prospech deťom, ich rodičom aj zdravotnému personálu, ktorý je unavený nielen z náročnej práce, ale aj podmienkami, v akých zdravotnú starostlivosť ťažko chorým deťom poskytuje. „Uvedený projekt má DFN pripravený už dlhšie a jediné, čo chýba na jeho realizáciu, sú peniaze. Celkovo ide o sumu 35 miliónov eur,“ dodal s tým, že napriek opakovaným žiadostiam o vyčlenenie finančných prostriedkov na projekt doteraz k rozhodnutiu o jeho financovaní nedošlo. Okrem detského infekčného oddelenia sa nachádza v nevyhovujúcich podmienkach aj Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny poskytujúce starostlivosť kriticky chorým novorodencom. Umiestnené je v prenajatých priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, čo neumožňuje realizovať ani len nutné rekonštrukcie. Ďalšie priestorovo poddimenzované pracovisko je Oddelenie detskej onkológie DFN Košice, kde sa liečia deti z celého Košického a Prešovského kraja, no má k dispozícii iba 15 lôžok, čo nepostačuje pre samotných pacientov, nieto pre rodičov pri hospitalizácii s dieťaťom, na čo majú zákonný nárok. 

Projekt na vybudovanie nadstavby DFN Košice by umožnil nielen uspokojivé riešenie týchto kľúčových pracovísk, ale vyriešil by aj priestorové problémy ďalších oddelení vrátane vybudovania lôžok pre paliatívnu starostlivosť. DFN Košice sa pritom uchádza o vybudovanie paliatívnych lôžok z plánu obnovy, avšak táto investícia je viazaná na realizáciu nadstavby DFN.

Foto: FB Detská fakultná nemocnica Košice

Odporúčania pre obyvateľov:

Obyvatelia by mali dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • Dodržiavať zásady osobnej hygieny, ako je umývanie rúk mydlom a vodou, najmä pred jedlom a po použití toalety.
  • Nepoužívať kontaminované potraviny alebo vodu.

Ochoreniu sa môžete vyhnúť dodržiavaním týchto jednoduchých odporúčaní.