Časy sa menia. Fico sa vracia ako menšie zlo

Snímka obrazovky 2023-10-05 o 17.47.29 Robert Fico. Foto: Pavol Zachar/TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o voľbách 2023, ktoré boli vlastne dvoma referendami – o Ficovi a o progresívcoch; o šialenej mediálnej kampani, ktorá (našťastie) stroskotala; o čudnej politike eurosocialistov, ktorí radia Ficovi, aby zrušil volebné sľuby – a aby sa vzorne zaradil medzi vojnových jastrabov; a nakoniec o neprijateľných európskych migračných kvótach.

1. Progresívci v izolácii

Voľby 2023 mali byť, ako obyčajne, referendom proti Ficovi. Nakoniec sa však preklopili do referenda proti progresívcom.

Šimečka z neho vyšiel silný, ale porazený.

Fico sa vracia ako menšie zlo. Aspoň z pohľadu väčšiny voličov. Je pre nich menšie zlo ako prostoduchí chaotici z klanu Obyčajných. A je pre nich menšie zlo ako novodobí komsomolci z klanu PS.

Smer presvedčivo vyhral voľby a spolu s politicky príbuznými stranami môže mať parlamentnú väčšinu.

Mimochodom, odpor spoločnosti k progresívcom viedol k preklápaniu pomerov síl už dlho pred voľbami. Ešte vo februári si Hlas užíval podporu na úrovni 21 percent. Potom prišiel Smer s jarnou kampaňou, kde opakoval, že voliť Hlas znamená voliť Progresívne Slovensko. Tento útok posunul Smer na prvé miesto. Hlas voľne padal k desiatim percentám. Pellegrini to pootočil až v lete, keď sa začal tvrdšie vyhraňovať proti progresívcom.

O ďalšiu vlnu mobilizácie proti PS sa postarali, paradoxne, progresívne médiá a ich volebné modely, ktoré hlásali, že Šimečka môže byť víťazom volieb. To postavilo na nohy voličov Smeru, SNS, čiastočne Hlasu. A z druhého konca aj voličov KDH.

Progresívci dúfali, že vyhrajú voľby na démonizácii a neprijateľnosti Fica. Nakoniec to však bolo opačne. Rozhodujúca časť voličov videla hrozbu v „progresívnej revolúcii“.

V Šimečkovom tábore sú sklamaní. Slovákov obviňujú, že stratili pamäť. Takéto čítanie výsledku volieb je však povrchné.

Nie, Slováci nestratili pamäť. Len prestali veriť propagande a poučkám, že najväčšie zlo je korupcia a Smer. Za posledné tri roky zažili aj horšie veci. Oveľa horšie…

Za Ficom ako „menším zlom“ je zásadný zlom v politike a v skúsenosti ľudí. Hlavné faktory, ktoré prispeli k preskupeniu síl, sú tri.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami