Sú v mojom dome, snažia sa vniknúť do krytu! Očité svedectvá z útoku Hamasu na Izrael

Cars damaged after an attack by Hamas gunmen on a road in Sderot, Israel, on Sunday, Oct. 8, 2023. (Tamir Kalifa/The New York Times) Nedeľa, autá poškodené pri útoku ozbrojencov Hamasu na ceste v izraelskom meste Sderot. Foto: Tamir Kalifa pre New York Times

Palestínski ozbrojenci z Gazy v sobotu zaútočili na Izrael, pričom zabili a uniesli stovky ľudí. Tí, ktorí útok prežili, začali rozprávať o najzložitejšom útoku na ich územie za posledné polstoročie. Reportáž vychádza z rozhovorov s 13 preživšími svedkami tejto neočakávanej a brutálnej vlny násilia.

Tisíce mladých Izraelčanov strávili noc tancovaním na párty pod holým nebom, mnohí boli oblečení v pomaľovaných tričkách a crop topoch.

Noc sa skončila masakrom.

V sobotu krátko po svitaní si stovky palestínskych militantov prerazili cestu cez barikády medzi Gazou a Izraelom, vnikli do desiatok izraelských miest pozdĺž hranice a prešli poľami, na ktorých za úsvitu vrcholilo bujaré podujatie.

Podľa dvoch izraelských predstaviteľov militanti zastrelili viac ako 100 ľudí a ďalších uniesli, keď prebehli cez otvorené polia. Na videu, ktoré overil denník New York Times, bolo vidieť, ako militanti odchádzajú na motorke a medzi nimi je natlačená izraelská žena, ktorá kričí, keď jej priateľa odvádzajú pešo s rukou vykrútenou za chrbtom.

Tí, ktorí prežili, sa skrývali v okolitých kríkoch, niektorí z nich celé hodiny.

Nad hlavou hvízdali guľky a všade naokolo sa ozývali výstrely, povedal 35-ročný Andrej Peairie, jeden z tých, ktorí prežili. Opísal, že sa vyplazil na vrchol neďalekého kopca, aby lepšie videl, čo sa deje.

Dym, plamene a streľba,“ povedal Peairie, zamestnaním technik. Mám vojenskú minulosť, ale nikdy som nebol v takejto situácii.“

Izraelskí vojaci pátrajú po zvyškoch ozbrojencov Hamasu z Gazy v obytnej štvrti v Sderote, neďaleko miesta, kde ozbrojenci obsadili policajnú stanicu. Foto: Tamir Kalifa pre New York Times

Tak sa začal jeden z najkrvavejších víkendov v izraelskej a palestínskej histórii, ktorého všetky podrobnosti sa začali objavovať v nedeľu, keď preživší spomínali na najkomplexnejší a najbezohľadnejší útok na ich národ od arabsko-izraelskej vojny v roku 1973.

Podľa predbežného odhadu, ktorý poskytol izraelský vojenský predstaviteľ, palestínski militanti zabili približne 700 Izraelčanov a najmenej 150 zajali ako rukojemníkov. Rozšírené boli videá s deťmi a starými rodičmi unesenými z ich domovov v Izraeli a s okrajmi ciest posiatymi mŕtvymi telami. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť neskôr v nedeľu uviedol, že v bojoch zahynulo niekoľko“ amerických občanov.

Tento útok, ktorý bol ohromujúci svojím rozsahom, vyvolal tvrdý protiútok Izraela, ktorý podľa predstaviteľov zdravotníctva v Gaze zabil najmenej 413 obyvateľov pri raketových útokoch a prestrelkách.

Násilie sa začalo pomerne obvyklým spôsobom – raketovou paľbou z Gazy krátko po svitaní.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami