VIDEO: Desiatky heligonkárov rozospievali celú dedinu a vytvorili elektrizujúcu atmosféru

KOSTOLNÁ – ZÁRIEČIE – Zaplnená sála kultúrneho domu tlieskala viac ako trom desiatkam hráčov na obľúbenom ľudovom hudobnom nástroji, ktorí prišli podporiť podujatie z rôznych kútov Slovenska a z Moravy.

title 1200 x 633 Heligonkári rozospievali celú dedinu, v sále vytvorili elektrizujúcu atmosféru. Foto: Stanislav Vavro

Rázovitá dedinka hostila po prvý raz podujatie s príznačným názvom Keď sa ja zadívam.

„Začalo to v roku 2015, keď sme na hody pozvali niekoľko heligonkárov, ktorí nám prišli zahrať,“ uviedol starosta obce Miroslav Jančár. Priznal, že na stretnutie heligonkárov ho niekedy na začiatku roka nahovoril organizátor kultúrnych podujatí Jan Grabec z Trenčína.

Videoreportáž zo stretnutia heligonkárov. Autor: Stanislav Vavro

„Po stretnutí sme naplánovali termín akcie na začiatok októbra, aby to mohlo byť v kultúrnom dome a aby nás neohrozovalo počasie,“ spresnil starosta.

„Som rád, že na stretnutie prijali pozvanie heligonkári od Kysúc až po Nitru vrátane Moravákov z Čejče a Starovičky, ktorí na pódiu vytvorili úžasnú elektrizujúcu atmosféru v rozospievanom a tlieskajúcom publiku,“ povedal s úsmevom na tvári organizátor prvého stretnutia Jan Grabec.

Rozhovor s učiteľom hry na akordeón a heligónku Dominikom Krpelanom. Autor: Stanislav Vavro

Nesmiernu radosť mal aj z toho, keď videl, ako si publikum nôti známe ľudové pesničky s každým vystupujúcim.

Počas tejto ojedinelej akcie predviedol svoje umenie aj učiteľ hry na akordeón a heligónku Dominik Krpelan z Prievidze, ktorý mal tú česť spolupracovať aj so zvučnými menami, ako sú Peter Lipa, Nela Pocisková ale aj Lenka Lo Hrúzová, Lukáš Adamec, Rado Moznich, Martin Chodúr či Mária Čírová.

„Som toho názoru, že naše ľudové tradície si treba uctiť a uchovávať, ale zároveň treba pochopiť aj nejaký ten vývin toho nástroja, ktorý prichádza s modernou dobou,“ vysvetľoval učiteľ, ktorý na heligónke hráva aj skladby z rozprávok Tri oriešky pre Popolušku či Perinbaba, ale aj piesne portorického speváka Luisa Fonsiho či skladby z trilógie Krstný otec.

Starosta obce na záver vyhlásil, že podujatie doplnilo mozaiku kultúrnych a spoločenských podujatí v dedine a dopadlo na jednotku. Najbližšie stretnutie heligonkárov a harmonikárov sa uskutoční 22. 10. v mestskej časti Trenčína – Zlatovce.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok